Regering geeft fiat verkoop aandelen Rosebel
30 Dec 2022, 14:38
foto
President Chan Santokhi geeft uitleg in De Nationale Assemblee over verkoop aandelen RGM aan Zijin Mining.


De regering heeft de verkoop en overdracht van de aandelen van Iamgold in Rosebel Gold Mines (RGM) aan de Chinese mijnbouwgigant Zijing Mining goedgekeurd. Dit deelde president Chan Santokhi donderdag mee in De Nationale Assemblee. Alle openstaande issues van Staatsolie en RGM moeten naar tevredenheid worden afgehandeld vóór het finaliseren van de voorgestelde transactie in het eerste kwartaal van 2023,” legde Santokhi uit. De goedkeuring is gebonden aan voorwaarden.

De regering stelt dat het Surinaamse belang te allen tijde beschermd moet worden. RGM levert een significante bijdrage aan de staatskas en heeft een enorme spin-off. Voor het te nemen besluit heeft de regering een cluster van ministers samen met Staatsolie belast met het traject. De cluster heeft zich laten adviseren vanuit drie verschillende aspecten. “Als eerste werd een technische commissie geïnstalleerd bestaande uit vertegenwoordigers van relevante ministeries en instituten met als taakstelling een technisch advies over aandelenoverdracht te geven,” deelde de president mee.

Naarendorp Advocaten werd ingehuurd met als opdracht een juridisch advies te geven over de aandelenoverdracht. Via Staatsolie is RPM Global ingehuurd om een zorgvuldigheidsonderzoek uit te voeren op Zijing Mining als potentiële koper. Met de beslissing tot goedkeuren van de verkoop heeft de regering de continuïteit van de goudwinningsoperaties van Rosebel gegarandeerd. In het traject zijn er veldbezoeken gebracht aan mijnen van Zijing Mining in Servië, Colombia en Guyana. “We vonden het nodig om on ground met de lokale autoriteiten en gemeenschappen, werknemers en overheidsactoren te praten over hun samenwerking en ervaring met Zijing,” deelde de president mee.

Zijin moet binnen 6 tot 12 maanden na het finaliseren van de transactie een geoptimaliseerd Life of Mine-plan van RGM voor Staatsolie en de Republiek Suriname presenteren. “De multinational moet bereid zijn om zo spoedig mogelijk na het finaliseren van de voorgestelde transactie besprekingen met Suriname te starten ten aanzien van aansprakelijkheid en een financiële zekerheid voor het herstel van het milieu", merkte Santokhi op.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May