President: IMF-window moet niet gesloten worden
30 Dec 2022, 00:00
foto
President Chan Santokhi donderdagavond in De Nationale Assemblee over het IMF-programma.


President Chan Santokhi heeft donderdagavond in De Nationale Assemblee benadrukt dat er geen andere optie is dan in zee gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er is 2.5 maand nog om de doelen te halen en de regering is vast van plan de targets te halen. Alle afspraken zijn in een 'window' met targets en een tijdlijn. Binnen het programma kan niet een eigen weg worden opgegaan. Er kunnen geen eigen normen en waarden worden gesteld. Voorkomen moet worden dat "the window will be closed".

Santokhi voerde aan dat het IMF-programma een tijdlijn heeft waarin doelen gehaald moeten worden. Na een jaar IMF-programma is er een evaluatie geweest waarbij de regering de hoogste leiding van het IMF heeft gevraagd om heronderhandelingen. Het programma is opnieuw op de tekentafel en de onderhandelingen zijn gaande.

De voorwaarden om goedkeuring van het IMF te krijgen moeten worden gehaald. Zo moet de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 januari in werking zijn en de aangepaste begroting voor 2023 moet medio februari goedgekeurd zijn door De Nationale Assemblee. De condities zijn nodig om de economie gezond te krijgen, benadrukte Santokhi. De staatsuitgaven moeten in balans worden gebracht.

De president merkte op dat mensen die kritiek hebben over de gang naar het IMF, ook niet met een andere optie komen. Niet iedereen zal het eens zijn met de beslissingen die genomen worden, maar dat is de democratie voerde Santokhi aan. Er wordt ook geluisterd naar de kritieken. Daarom heeft de regering besloten het beleid om te buigen. Aan het IMF is voorgehouden dat het programma anders eruit moet zien, waarbij het sociale karakter goed tot uitdrukking moet komen. Er zal SRD 1.2 miljard worden uitgetrokken voor het sociaal programma.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May