President: 2.5 maand keihard werken om doelen te halen
24 Dec 2022, 04:51
foto
President Chan Santokhi spreekt de leden van de Staatsraad toe. Hij is voorzitter van dit grondwettelijke orgaan.


De regering heeft geen andere optie dan nog 2.5 maand keihard te werken om de gestelde doelen - in het kader van de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds - te halen. Voor een gezonde economie zal de begroting ook in balans moeten zijn, de koers moet stabiel zijn en de subsidie zal geleidelijk afgebouwd moeten worden. Daarnaast zet de regering zich in om kwetsbare personen tegemoet te komen met subjectsubsidie. Dit hield president Chan Santokhi voor aan de Staatsraad bij de jaarafsluiting.

President Santokhi noemde de decembermaand een moment van reflectie en tegelijkertijd een periode van zoeken naar hoop. “We zijn door een zware crisis gegaan, gelukkig komen we eruit, de impact is wel te merken in de samenleving, maar de sfeer is er wel, dat is de kracht van de maand december”. Wat de onderhandelingen met het IMF betreft, moet volgens Santokhi alles als een team worden aangepakt, waarbij eenheid van oppositie en coalitie nodig is. Hij geeft aan dat de regering bereid is te luisteren indien er andere opties zijn.

Het staatshoofd bedankte de Staatsraad voor haar adviezen tot nu toe. Hij zegt dat het orgaan in de afgelopen periode hard heeft gewerkt. Als voorzitter had president Santokhi er graag altijd bij willen zijn, maar hij heeft zijn aanwezigheid bij belangrijke issues aan de leiding van de Staatsraad overgelaten, meldt de Communicatiedienst Suriname. Santokhi zegt ook de zekerheid en het vertrouwen bij de Staatsraad te hebben zien groeien. Het orgaan is volgens hem in staat zelfstandig adviezen in teamverband te kunnen bespreken en afhandelen. 

Volgens Santokhi zal de regering meer documenten moeten opsturen naar onder andere het IMF, waardoor de adviezen en de inzichten van de Staatsraad van groot belang zullen zijn. Het komende jaar zullen er dan ook meer rapporten opgestuurd worden naar het adviserend orgaan, die allemaal te maken hebben met het beleid voor de verdere ontwikkeling van het land. Het staatshoofd benadrukt dat het niet alleen gaat om het instituut van de Staatsraad, maar ook de betrokkenheid van haar partners is belangrijk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May