Wereldbank leent Brazilië half miljard voor klimaat
23 Dec 2022, 18:40
foto
Ara's zitten op een boom in het Amazone-regenwoud in Manaus in Brazilië. (Foto: Reuters)


De raad van bestuur van de Wereldbank heeft donderdag laat een project van US$ 500 miljoen in Brazilië goedgekeurd om financiering op basis van duurzaamheid uit te breiden en de capaciteit van de particuliere sector om toegang te krijgen tot koolstofkredietmarkten te versterken en het land te helpen ontbossing te beteugelen.

Het initiatief, in samenwerking met de door de Braziliaanse staat gecontroleerde geldschieter Banco do Brasil, hanteert een benadering van leningen gekoppeld aan duurzaamheid om Brazilië te helpen zijn klimaatdoelstellingen te halen en "robuuste" mitigatievoordelen te bieden, aldus een verklaring van de bank.

Duurzaamheidsfinanciering (SLF) zorgt voor lagere financieringskosten wanneer een bedrijf aan bepaalde eisen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) voldoet, maar vereist niet dat de middelen worden gebruikt voor klimaatvriendelijke doeleinden.

Begin december lanceerden de Wereldbank en haar partners een wereldwijd volgsysteem om de ondoorzichtige markt voor koolstofkredieten op te ruimen en ontwikkelingslanden te helpen snel en goedkoper de broodnodige klimaatfinanciering aan te trekken.

Koolstofkredieten - gegenereerd door activiteiten zoals het aanplanten van bossen of het uit de lucht halen van klimaatschadelijke kooldioxide - worden verkocht aan vervuilers om hun uitstoot te compenseren en hen zo te helpen netto-nulemissies te bereiken om de opwarming van de aarde te beperken.

"Tegen 2030 wordt tot 90 miljoen tCO2e aan emissiereducties verwacht, het equivalent van ongeveer 4,5% van wat Brazilië nodig heeft om op schema te blijven met zijn netto-nulverplichtingen", aldus de Wereldbank.

Het project zal naar verwachting ook tot 1,4 miljard dollar aan particulier kapitaal mobiliseren door de opschaling van de financiering door Banco do Brasil en particuliere investeerders.

"Brazilië heeft een aanzienlijk potentieel om een wereldleider te worden in de overgang naar een koolstofarme economie", zegt Johannes Zutt, landendirecteur van de Wereldbank voor Brazilië. "Hiervoor is dringende actie vereist om overheidsinterventies aan te vullen met particuliere oplossingen en financiering."

Het project hanteert een "innovatieve, op resultaten gebaseerde financieringsbenadering" die bedrijven aanmoedigt om geloofwaardige plannen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aan te nemen en uit te voeren om hun bedrijfsbrede koolstofvoetafdruk te verkleinen, en deze bedrijven te koppelen aan koolstofmarkten van hoge kwaliteit, aldus de Wereldbank.

Banco do Brasil zal haar klanten pakketten kunnen aanbieden die financiering integreren met ondersteuning voor toegang tot koolstofmarkten via een "one-stop shop", zoals de Wereldbank het uitlegde.

"Dit zal Braziliaanse bedrijven - met name kleine en middelgrote bedrijven - een toegankelijke end-to-end-service bieden, beginnend bij het meten van hun ecologische voetafdruk tot het genereren van rendement uit koolstofkredieten met een hoge integriteit."

Het stoppen van de ontbossing in het Amazonegebied, dat enorme hoeveelheden broeikasgas absorbeert, maakt deel uit van het ingrijpende plan van de verkozen Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva om het leiderschap van het land terug te winnen op het gebied van klimaatveranderingsmaatregelen, die eerder door de regering-Bolsonaro waren opgegeven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May