Amoksi en Weerwind kijken terug op vruchtbaar werkbezoek
23 Dec 2022, 10:36
foto
Minister Kenneth Amoksi van Juspol en zijn Nederlandse collega voor Rechtsbescherming oriënteren zich in volksbuurt Winti Wai. (Foto: René Gompers)


De opvang en begeleiding van mensen die geestelijke zorg nodig hebben en naar Suriname komen, zal verbeterd worden. Dit project zal uitgevoerd worden door de ministeries van Volksgezondheid, Justitie en Politie (Juspol) en Rechtsbescherming in Nederland. Dit is een van de resultaten uit het bezoek van minister Franc Weerwind aan Suriname. De samenwerking met Juspol is door zijn bezoek uitgediept. Er zal nog een 'memory van afspraken' getekend worden.

Weerwind en collega-minister Kenneth Amoksi van Juspol hebben op een persconferentie een kort verslag gedaan over het werkbezoek. Er is een druk programma afgewerkt. Er is gesproken over het Makandraproject, de uitdagingen van Juspol, reclassering van jeugdige delinquenten, samenwerken in het gevangeniswezen, aanpak van corruptie, het decentraliseren van de rechtszorg, de mensenrechtensituatie in het land, kinderbescherming, uitvoeren van verdragen om samen internationale criminaliteit te bestrijden en om gevonniste personen over te brengen.

Er zijn ook veldbezoeken geweest naar Opa Doeli, de Santo Boma gevangenis, het Openbaar Ministerie, Hof van Justitie, het ministerie van Volksgezondheid, het Jeugdcorrectiecentrum en een korte wandeling door Winti Wai. Stichting Stiwewa heeft een verlanglijstje gepresenteerd aan Weerwind. De bewindsman deelt mee dat hij zal nagaan "wat we kunnen doen, wat we willen doen." Er is door de buurt gelopen en een school bezocht.


Er komen voor Jsupol fondsen vrij om te helpen met het reclasseren van volwassenen en jeugdigen. Suriname zal ook hulp krijgen van Nederland om verdragen uit te kunnen voeren om onder andere internationale ontvoeringen van kinderen tegen te gaan en op te lossen. Weerwind heeft vóór zijn vertrek enkele zaken met minister Amar Ramdhin van Volksgezondheid besproken. Er is een nieuw op te zetten project aan de orde gekomen over opvang van personen.

Weerwind:  "Een van de onderwerpen ging over sociaal-psychische verwarde personen. Je vangt ze in Nederland op. Ze hebben de Surinaamse nationaliteit. Je behandelt ze. Als ze uitbehandeld zijn, wil je ze terugsturen naar Suriname. Maar als je ze naar Suriname stuurt, hebben ze misschien een stuk ondersteuning hier nodig. Hoe vul je dat in, hoe pak je dat op? We hebben daarover gesproken want je wilt niet dat personen de Surinaamse samenleving ingaan en deze onveilig maken. Daar streven we in Nederland en Suriname na. We gaan een driehoekje vormen; de ministers van Volksgezondheid, Juspol en mijn persoon."  Hij voegt er aan toe dat het om een toekomstig project gaat dat "we gewoon gaan doen."

Weerwind over zijn werkbezoek: "Ik heb mogen proeven en zien wat er echt gebeurt. En hoe we elkaar kunnen versterken, elkaar ophalen. Sommige zaken neem ik mee naar Nederland terug. De werksfeer was fantastisch."
Amoksi: "De afspraken die gemaakt zijn tijdens de besprekingen en veldbezoeken gaan we vervoegen in een 'memory van afsprken'. En die zal natuurlijk getekend worden. Dat zal eigenlijk de blauwdruk zijn voor een samenwerking."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May