Guyana en Suriname wakkeren nieuwe concurrerende oliemarkt aan
22 Dec 2022, 20:36
foto
Het Suriname Guyana Bekken.


S&P Global gelooft dat biedrondes in Guyana en Suriname verdere investeringen zullen aantrekken die nodig zijn om de ontwikkeling van een concurrerende mondiale olieomgeving te stimuleren. Gezien het spoor van economische schade dat is achtergelaten door de Covid-19-pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hebben spelers uit de industrie, zoals Hess Corporation, benadrukt dat investeringen in goedkope producenten met een grote impact, zoals Guyana, moeten worden verdubbeld om aan de wereldwijde vraag te voldoen.

Een recent rapport geschreven door Cody Schulte, een senior technisch onderzoeksanalist bij S&P Global Commodity Insights, erkende de door Hess genoemde behoefte en verwelkomde tegelijkertijd de biedrondes in de twee Caricom-staten. Het benadrukte ook het belang van Guyanese en Surinaamse autoriteiten om deel uit te maken van de wereldwijde aanbodmix door hun respectieve biedrondes in diepe en ondiepe watergebieden voort te zetten.

In Guyana liggen 11 ondiepwaterblokken en drie diepwaterblokken voor het oprapen. De diepwaterblokken vertegenwoordigen drie divisies van Guyana's eerder aangewezen Area C, gelegen ten noorden van het Canje-blok en ten oosten van het Kaieteur-blok. Tot op heden zijn er geen boringen of 3D-seismische onderzoeken uitgevoerd in het areaal Area C.

De biedronde van Guyana is open tot 14 april 2023. Evaluaties en onderhandelingen zullen volgen, met een tijdlijn voor toekenningen in mei 2023. Van deelnemers wordt verwacht dat ze een vergoeding van US $ 20.000 betalen die hen toegang geeft tot de dataroom van de overheid voor de blokken. Awardees zullen ook de eersten zijn die gebruik zullen maken van het vernieuwde model Production Sharing Agreement (PSA) van het land, dat verschillende nieuwe voorwaarden zal bevatten. Deze omvatten een royalty van 10%, een oliesplitsing van 50/50 winst, een vennootschapsbelasting van 10% en een plafond voor kostendekking van 65%.

In Suriname is al één biedronde gaande terwijl er medio 2023 een andere gepland staat. De biedronde van Demerara 2022 omvat zes concessies. Het concentreert zich op het open areaal van de diepwatergebieden die een geologisch gedefinieerde structuur bedekken die de naamgenoot van de biedronde is, bekend als het Demerara-plateau.

Eerdere boringen in dit deel van het Guyana-Suriname Basin werden uitgevoerd door meerdere operators, met name Tullow Oil en Kosmos Energy. Een niet-commerciële gasontdekking werd gedaan door Tullow in 2017, met de Araku 1 NFW in blok 54, en er zijn in de periode 2012-2015 drie 3D seismische onderzoeken uitgevoerd in het gebied. S&P zei in zijn rapport ook dat het noordoostelijke deel deel uitmaakt van het Demerara-plateau dat niet is geboord of onderzocht met 3D-seismische tests.

Bovendien zei S&P dat aardoliesystemen niet goed zijn gedefinieerd, maar voorgestelde blokken omvatten de sedimenten van het Boven-Jura tot het Onder-Krijt en pre-Albische verouderde carbonaten. Het was goed om op te merken dat de ondiep water biedronde 2023 betrekking zal hebben op het open areaal dat niet is toegekend in de biedronde van 2021, namelijk blokken 1, 2, 3 en 4.

Door deze biedrondes zei S&P dat de regeringen van Guyana en Suriname hun intenties aan de markt duidelijk hebben gemaakt om hun koolwaterstofpotentieel grondig te beoordelen. Op basis van de ontdekkingsboom die van start is gegaan in het Stabroek-blok, zei S&P dat alle ogen gericht zijn op de komende biedrondes, die meer miljarden vaten aan middelen kunnen ontgrendelen die in de toekomst nodig zullen zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May