Zunder: Nederland is 20 miljard euro aan nazaten verschuldigd
22 Dec 2022, 08:24
foto
Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie op een persconferentie.


Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie, schat dat Nederland minimaal 20 miljard euro aan de nazaten van tot slaafgemaakten verschuldigd is. Hij merkt op dat naarmate het reparatieproces op gang komt er meerdere groepen de kop op zullen steken. Eenheid is hard nodig. Zunder geeft aan dat eerst het 'slavernijdossier' zal worden afgewerkt, voordat de contractarbeid aan de orde komt.

In het PWO gebouw deelde Zunder tijdens een persconferentie woensdag mee dat in het dialoograpport is opgenomen dat er per 1 januari 2023 een herstelfonds moet komen. "Dus dit betekent dat we nu aan de slag moeten," geeft hij aan. "We moeten gaan onderhandelen met de Nederlandse regering over wat wij verstaan onder herstel."

"Een mensleven, menselijk leed, kan je niet in geld uitdrukken," benadrukt Zunder. Wat je wel kan doen is een referentiekader hebben. "Ons referentiekader ligt in de miljarden. Omdat alleen maar de lonen die niet zijn uitbetaald aan de mensen die tot slaaf zijn gemaakt, Inheemsen en Afrikanen… die waarde daarvan vandaag, dan praat je al over meer dan 20 miljard euro. Dus laten we dat in ons achterhoofd houden en praten over een programma voor herstel dat tenminste 25 jaren moet duren."

"Sinds 2019, met name dit jaar, beginnen er allerlei groepen op te staan," merkt Zunder op. "Naarmate wij gaan naar het proces van herstelbetalingen zullen er misschien nog 25 andere bijkomen." Hij deelt mee dat de Nationale Reparatie Commissie de leiding gaat nemen. Een grote uitdaging om iedereen op lijn te krijgen.

Daarbij moet rekening worden gehouden met de Ten Point Plan for Reparation Justice van de Caricom. De Caricom wil onder andere ontwikkelingsprogramma's voor Inheemsen, slechte gezondheidszorg en ongeletterdheid onder de doelgroep aanpakken en het kwijtschelden van nationale schulden. Zunder voegt toe dat de Nederlandse regering het dossier van slavernij eerst wil afwikkelen en dan van de contractarbeid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May