HVB: Excuses basis toekomstgerichte ontwikkeling
22 Dec 2022, 12:31
foto


De Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) is van oordeel dat de aangeboden excuses door de Nederlandse regering aan de Surinaamse bevolking voor het onmenselijke slavernijverleden, een eerste maar bovenal een noodzakelijke historische stap is. Een stap om met open vizier de diepe littekens ontstaan uit het onmenselijke koloniaal verleden, geleidelijk aan te helen. De door de Nederlandse premier Rutte uitgesproken erkenning van dit historisch onrecht, aangeboden excuses en richting van het bewustwordings- en helingsproces vormen een goede basis voor een gemeenschappelijk proces dat in het belang is van beide landen.

Ofschoon de aanloop naar deze historische daad door met name Nederland onvoorstelbaar amateuristisch is aangepakt, geeft dit eigenlijk precies aan waarvan het verdere traject afhankelijk zal zijn voor een succesvolle verloop. Wederzijds respect, luisteren, empathie, uitputtend dialoog, realisme en toekomstgerichtheid, zijn hiervoor broodnodige ingrediënten. Aan Surinaamse zijde is het in dit verband aan te bevelen dat er zoveel mogelijk eensgezindheid aanwezig is bij de diverse Afro-organisaties zowel hier te lande als in het buitenland.

De divergerende opvattingen en voorstellen die in de afgelopen weken zijn gelanceerd uit die hoek zijn begrijpelijk, maar er moet ervoor gewaakt worden dat deze niet contraproductief werken. De Surinaamse regering heeft hierin een verantwoordelijkheid die ze niet moet ontlopen. Het is verder belangrijk dat de regering expliciet toelicht wat ze precies bedoelt met een “integrale en holistische benadering van het koloniaal verleden”, zoals de president vaker benadrukt. Belangrijk voor een nationaal uitgangspunt dat gebaseerd moet zijn op nationaal draagvlak.

Voor de partij staat het buiten kijf dat er bij wijze van “herstel” een fonds wordt ingesteld gericht op structurele en duurzame financiering van herstelmaatregelen op het gebied van educatie, ondernemerschap, kunst en cultuur. Dit is slechts een van de uitkomsten die zal moeten voortvloeien uit het interactief proces van dialoog tussen alle belanghebbenden, waarnaar de partij reikhalzend uitkijkt. Niet meer achteruit kijken, maar toekomstgericht alle aspecten van de slavernijdoorwerking belichten, is het devies.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May