SAO levert verpleegassistenten en modinettes af
22 Dec 2022, 16:35
foto
Minister Steven Mac Andrew te midden van de geslaagden van de vaktrainingen Verpleegassistent en Textiele Werkvormen. Verder op de foto: leden van de Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen, trainers, voorzitter van het bestuur en directieleden van de SAO.


Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft maandag de geslaagden van de vaktrainingen Verpleegassistent en van Textiele Werkvormen persoonlijk toegesproken bij de certificaatuitreiking. De geslaagden kunnen aan de slag in de zorg, of als modinette. “Elk beroep is waardevol”, benadrukte Mac Andrew. Hij wees de geslaagden op de mogelijkheden om ook in de Caricom te werken.

De cursussen zijn georganiseerd door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO). Negenentwintig (29) cursisten zijn geslaagd als verpleegassistent en vier (4) cursisten hebben Textiele Werkvormen gevolgd. Mac Andrew spoorde de verpleegassistenten aan om de beroepsethiek in acht te nemen, met name het aspect van geheimhouding. De geslaagden van de vaktraining Textiele Werkvormen kunnen als werknemer, maar ook als zelfstandige ondernemer werken.

Mac Andrew gaf aan dat eenieder middels vakopleidingen in staat is om een beroep aan te leren, ongeacht wat het startpunt van die persoon is qua onderwijsniveau, maar ook maatschappelijke omstandigheden. Van belang is dat personen een verandering moeten willen brengen in hun leven en de nodige inzet en motivatie aan de dag leggen en doorzetten. Hij riep de geslaagden op om zich te blijven scholen, omdat er continu veranderingen plaatsvinden in de wereld.

De vakopleiding verpleegassistent is verzorgd onder supervisie van de Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen. Inspectiehoofd Carol de Baas, zegt dat het behalen van het certificaat de assistenten verpleeghulp in de gelegenheid stelt zich verder te ontwikkelen in de zorg. Zij ziet graag dat elke geslaagde deze kans benut. 

Zowel de voorzitter van de Raad van Bestuur, Naomi Esajas-Friperson, die tevens onderdirecteur Arbeidsmarkt is op het ministerie, als de directeur van de SAO, Joyce Lapar, heeft de geslaagde verpleegassistenten aangespoord om nu te laten zien dat ze het kunnen om kwalitatieve basiszorg te verlenen aan personen die het nodig hebben. Van de geslaagde textielwerkers verwachten ze dat ze inspelen op de vraag en behoefte op de markt aan kleding en textielproducten.

De trainingen zijn in 2020 van start gegaan. De uitbraak van de Covid-19 pandemie heeft voor vertraging gezorgd. Zo was de SAO genoodzaakt om tot tweemaal toe voor lange tijd de deuren te sluiten. De training Verpleegassistent wordt al langer dan 25 jaren verzorgd door de SAO, schrijft de Communicatie Unit van AWJ.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May