Overlevende gevonden van Thais marineschip dat zondag zonk
20 Dec 2022, 18:51
foto
Een geredde zeeman van het HTMS Sukhothai-korvet wordt aan land gebracht in de haven van Bangsaphan in de provincie Prachuap Khiri Khan, Thailand. Het oorlogsschip zonk zondag in ruwe zee in de Golf van Thailand. (Foto: Reuters)


Reddingswerkers hebben een overlevende gevonden en vijf lichamen geborgen van een Thais oorlogsschip dat zondag in de Golf van Thailand is gezonken, zeiden marinebeambten dinsdag. De hoop vervaagt echter dat er nog overlevenden worden gevonden. Twee dozijn mensen blijven vermist. Ambtenaren erkenden dat er niet genoeg reddingsvesten waren voor alle opvarenden.

De HTMS Sukhothai, een korvet dat al 35 jaar in dienst is, zonk zondagnacht in ruwe zee met 105 mensen aan boord. De marine zei dat een eerdere telling van 106 mensen aan boord onjuist was omdat één matroos niet meereisde.

Marinecommandant Adm. Cherngchai Chomcherngpat zei aanvankelijk op een persconferentie in Bangkok dat dinsdag twee mensen waren gered, maar zei later dat hij bijgewerkte informatie had ontvangen dat slechts één persoon in leven was en dat vijf lichamen waren geborgen. Volgens die cijfers zijn nu 76 mensen gered, zijn er vijf dood aangetroffen en zijn er nog 24 vermist.

Stafchef van de marine Adm. Chonlathis Navanugraha zei dat de overlevende en de lichamen, samen met wat puin, werden gevonden op ongeveer 60 kilometer van waar het schip zonk. Hij zei dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Maleisië hebben aangeboden om te helpen bij het zoeken.

De overlevende, geïdentificeerd als Chananyu Kansriya, werd drijvend in zee gevonden en werd opgepikt door een passerend vrachtschip, zei Chonlathis. Een marinefregat bracht hem terug naar de kust.

Vice-admiraal Pichai Lorchusakul, commandant van het 1st Naval Area Command, vertelde verslaggevers dat Chananyu in zwakke toestand verkeerde en medische behandeling zou krijgen op het fregat, dat faciliteiten heeft die lijken op een mobiel ziekenhuis.

Hij werd geciteerd door de krant Thai Rath en zei dat de zoekpogingen waren versneld, maar dat de vermisten niet langer dan twee dagen in zee zouden kunnen overleven.

Chonlathis was iets optimistischer. "We hebben nog steeds hoop", zei hij. "Te oordelen naar de richting van het water en de wind, waait het richting het strand. Dat is geluk. We blijven zoeken met hoop."

De marine heeft vier grote schepen, twee maritieme patrouillevliegtuigen, twee helikopters en een drone ingezet en de luchtmacht heeft een vliegtuig en een helikopter bijgedragen. Kleine boten konden niet worden gebruikt omdat de zee extreem woelig bleef, zeiden marineofficieren.

De zoektocht wordt geleidelijk naar het zuiden verplaatst om rekening te houden met de stromingen, vertelde kapitein Kraipich Korawee-Paparwit, commandant van een van de reddingsschepen, aan de Thaise PBS-televisie.

Sterke wind en hoge golven zorgden zondagavond ervoor dat zeewater het schip binnendrong, waardoor het elektrische systeem uitviel en controle over het schip vrijwel onmogelijk werd. Andere marineschepen haastten zich ter plaatse, ongeveer 32 kilometer uit de kust, om te proberen het getroffen schip te helpen, maar konden niet veel doen vanwege de slechte zeecondities. Omdat het schip niet kon worden gecontroleerd, kwam er meer water binnen, waardoor het slagzij maakte en zonk.

De Meteorologische Afdeling van Thailand had slechts een paar uur voor het ongeval een weeradvies afgegeven voor het algemene gebied, waarin stond dat de golven in de Golf van Thailand naar verwachting 2 tot 4 meter hoog zouden zijn. Het stelde voor dat alle schepen "voorzichtig te werk gaan" en waarschuwde kleine vaartuigen om pas dinsdag naar zee te gaan.

Overlevenden die door de Thaise televisie werden geïnterviewd, zeiden dat er niet genoeg reddingsvesten waren omdat het schip gasten vervoerde naast de normale bemanning, die volgens de website van de marine uit 87 matrozen en officieren bestond.

Marinecommandant Cherngchai zei dat er ongeveer 30 mensen van het Korps Mariniers en het Lucht- en Kustverdedigingscommando aan boord van het schip waren, waardoor er een tekort aan reddingsvesten ontstond. Hij zei dat 18 mensen zonder reddingsvesten waren gered.

Cherngchai zei dat alle aspecten van het zinken en het verstrekken van reddingsvesten zullen worden onderzocht.

Eerder dinsdag werd vice-admiraal Pichai in een van de reddingscentra geconfronteerd met een vrouw die zei dat ze de moeder was van een van de vermiste matrozen.

"Mijn zoon belde me met de telefoon van zijn vriend toen het schip begon te zinken", zei de vrouw in een op video vastgelegd gesprek. "Hij zei dat hij geen reddingsvest had gekregen en alleen een reddingsboei. Toen ik dit als ouder hoorde, brak mijn hart. Als er niet genoeg reddingsvesten waren, hoeveel hoop kun je me dan geven?"
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May