Minister Weerwind: Na excuses samen bouwen aan toekomst
20 Dec 2022, 01:55
foto
De Nederlandse minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind in gesprek met journalisten. Hij beantwoordt vragen over de excuses aangeboden door premier Mark Rutte. (Foto: René Gompers)


De Nederlandse minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind benadrukt dat de eerste stap is gezet met het aanbieden van de excuses door premier Mark Rutte. Nu moet door Nederland, Suriname en de eilanden gezamenlijk de schouders onder het werk worden gezet. De toespraak heeft Weerwind, die uit Surinaamse ouders is geboren, samen met genodigden door de Nederlandse ambassade, live gevolgd in Royal Ballroom Torarica. Hij heeft vooral van de mensen na afloop gehoord 'eindelijk'.

Later op de dag ontmoet Weerwind president Chan Santokhi. De minister is hier op werkbezoek op uitnodiging van zijn collega van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi. Maar hij heeft gisteren veel tijd besteed aan het luisteren naar de toespraak en praten met genodigden, over het slavernijverleden. Aanvankelijk zei Amoksi dat hij niet op de hoogte was dat het bezoek van Weerwind iets te maken had met het slavernijverleden. Dit bleek ook niet uit het geplande programma. Weerwind verwacht wel dat tijdens het gesprek met de president, het bieden van excuses door de Nederlandse premier aan de orde zal komen. Hij is benieuwd naar de reactie van de president.

In goede dialoog moeten de verdere stappen naar 1 juli 2023 toe worden ondernomen, benadrukt Weerwind. Er moet samen gebouwd worden aan een goede toekomst. De excuses zijn aangeboden aan het land, de eilanden en alle nazaten van de tot slaafgemaakten uit Afrika. Hoewel Rutte het niet over de positie van de Inheemsen heeft gehad, die de eerste personen waren die tot slaaf zijn gemaakt in Suriname, staat deze groep volgens Weerwind wel in de kabinetsverklaring die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Er zal een gezamenlijke werkagenda komen voor de toekomst. De eerste stap is nu gezet, waarbij een komma is geplaatst. Met het aanbieden van de excuses is er geen punt gezet bij het slavernijverleden. Er zal nu gesproken worden over de gezamenlijke toekomst. Weerwind zegt dat hij voornamelijk positieve reacties heeft gekregen op de toespraak van de premier. Het was een historisch moment en nu is het samen bouwen aan de toekomst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May