Zunder: Excuses eerste stap, maar verantwoordelijkheid nemen
19 Dec 2022, 12:46
foto
Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname in gesprek met journalisten. (Foto: René Gompers)


Excuses aanbieden door de Nederlandse premier Mark Rutte is een stap vooruit. De erkenning van de misdaden tijdens de slavernij is heel duidelijk, zegt Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname. Wat hij volledig mist in de toespraak is de verantwoordelijkheid. Als je iets erkent, dan moet je ook de verantwoordelijkheid ervoor dragen, benadrukt Zunder tegenover journalisten.

Mensenlevens zijn niet in geld uit te drukken, maar er moeten herstelbetalingen komen. Zunder denkt niet in termen van honderden miljoenen in een fonds, maar in miljarden. Daar moet over gesproken worden. Nederland noemt de slavernij een misdaad tegen de menselijkheid en daar moet het verantwoordelijkheid voor dragen. Ook is er in de toespraak niks gezegd over de Inheemsen, die de eerste bewoners van Suriname zijn. Zij zijn tot slaaf gemaakt.

Zunder vindt het belangrijk dat de Nederlandse premier excuses heeft aangeboden, maar blijft erbij dat koning Willem-Alexander naar Suriname moet komen. Hij heeft besloten om in Amsterdam op 1 juli 2023 aanwezig te zijn bij de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Zunder zal via de premier de koning in overweging geven om toch naar Suriname te komen. "De erkenning is duidelijk maar deze moet nog verder worden uitgediept", legt Zunder uit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May