Veel weerstand tegen excuses Nederland maandag
18 Dec 2022, 00:00
foto
Het beeld van Kwaku aan de dokter Sophie Redmondstraat.


De weerstand tegen het aanbieden van excuses door Nederland komende maandag blijft toenemen. Vanmiddag zullen enkele organisaties protesteren op het Kwaku Plein aan de dokter Sophie Redmondstraat. Wat Nederland precies gaat doen, is nog niet duidelijk. De Nederlandse premier Mark Rutte houdt in het Nationaal Archief in Den Haag een toespraak naar aanleiding van de kabinetsreactie op het rapport Ketenen van het Verleden van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.

De Nederlandse ambassade heeft diverse organisaties uitgenodigd om de toespraak rechtstreeks te volgen om 11.00 uur. De Nederlandse minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, zal daarbij ook aanwezig zijn. Na de toespraak van minister-president Rutte is er een gesprek met verschillende genodigden over de kabinetsreactie en de betekenis daarvan ter plekke. Eerder heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie gezegd dat de komst van Weerwind niks te maken heeft met excuses voor het slavernijverleden. Nu blijkt dat de Nederlandse bewindsman toch actief betrokken is bij deze activiteit en ook in gesprek gaat met organisaties na de toespraak van Rutte.

Nederland wil op de Antillen en Suriname tegelijk excuses aanbieden. St.Maarten heeft een ferm standpunt ingenomen en te kennen gegeven dat eventuele excuses niet geaccepteerd zullen worden. Het gaat om een eenzijdige actie van Nederland. President Chan Santokhi heeft in De Nationale Assemblee aangegeven dat Suriname niet betrokken is bij deze kwestie. Hij ziet 19 december als een begin van een proces om te komen tot excuses. Hierbij is dialoog belangrijk met de verschillende betrokkenen en Nederland.

De Nederlandse vicepremier Sigrid Kaag heeft besprekingen gevoerd met de regering en De Nationale Assemblee. Nederland heeft zijn inzichten gedeeld. Nog steeds is het echter niet duidelijk geworden wat verwacht mag worden op 19 december. De organisaties die zich verzetten tegen de eenzijdige actie roepen "alle nazaten van de tot slaaf gemaakten op om te komen demonstreren tegen de schandelijke beledigingen van de Nederlandse overheid aan ons adres".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May