Dompig: Ordening goudsector moeilijker dan gedacht
24 Sep 2011, 10:30
foto
Gerold Dompig, voorzitter managementteam 'Ordening Goudsector'.


“Het ordenen van de kleinschalige goudsector is niet zo eenvoudig als we hadden verwacht”, zegt Gerold Dompig, voorzitter van het management team van de commissie Ordening Goudsector. De jongste perikelen te Maripaston is kenmerkend voor de problemen die de commissie ondervindt. Volgens Dompig is het geen organisatie probleem, maar het is moeilijk om mensen op één lijn te krijgen.

Op Maripaston houden goudzoekers zich volgens Dompig niet aan de gemaakte afspraken. Er is een ‘waarschuwingsschot’ gelost zonder dat schade is ontstaan . Er is ook niemand geraakt. Dompig zegt aan Starnieuws dat intussen de rust is teruggekeerd en de ordening verder gaat. Grassalco heeft over het gebied de concessierechten gekregen. De overeenkomst daarvan wordt binnenkort getekend. De verdere goudactiviteiten door kleinschalige goudzoekers zullen door deze maatschappij worden gecoördineerd.

Mensen overtuigen
“Het moeilijkste is om mensen ervan te overtuigen dat zaken anders moeten dan voorheen. Bij de gemaakte afspraken horen bijvoorbeeld het aantal mensen dat op een plaats aanwezig mag zijn en ook het aantal machines. Op Maripaston heeft een ondernemer zich daar niet aan gehouden. Dit heeft volgens Dompig gezorgd voor het probleem.

Dompig legt uit dat de afspraken en maatregelen genomen worden uit veiligheidsoverwegingen en andere redenen die belangrijk zijn voor de ordening. Een ander knelpunt is het overtuigen van de mensen dat kwikgebruik absoluut geen optie meer is bij goudwinning. “We produceren in de kleinschalige goudsector officieel 17.000 kilo goud per jaar. Als we uitrekenen dat voor de productie van een kilo goud je een kilo kwik nodig hebt, betekent het dat we jaarlijks 17.000 kilogram kwik in het milieu pompen”, legt Dompig uit. Volgens hem wordt het kwikprobleem en de gevaren daarvan onderschat en niet genoeg benadrukt.

Andere belangen
Goudzoekers uit het gebied vertellen een ander verhaal. Zij zeggen dat ‘vriendjes’ worden geaccommodeerd. Zij krijgen de beste plaatsen om te werken. Zij vinden dat het niet eerlijk aan toegaat. Er is vanaf het begin ontevredenheid over de gang van zaken op Maripaston. De situatie is nog steeds gespannen.

De goudzoekers zullen deze kwestie met president Desi Bouterse bespreken. Dompig zegt dat hij geen boter op zijn kop heeft. Ook hij rapporteert regelmatig aan het kabinet van de president. Melvin Linscheer, directeur Veiligheid van het kabinet van de president heeft de supervisie over de sector. Dompig is blij dat de komende week Grassalco de controlewerkzaamheden over kan nemen, nu de concessierechten in orde zijn gekomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May