Volksgezondheid wil Suriname malariavrij houden
17 Dec 2022, 18:15
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid overhandigt een boek over malaria aan de schoolleider van Kwamalasamutu. (Foto: Volksgezondheid)


Sinds augustus 2021 zijn er geen nieuwe malariagevallen geconstateerd in Suriname. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt deze fantastische mijlpaal voor Suriname vast te leggen door het jaar 2022 met nul malaria cases af te sluiten. Alertheid van alle gezondheidswerkers, maar ook van de gemeenschappen in het binnenland, blijft cruciaal in de bestrijding van malaria. Minister Amar Ramadhin en de coördinator van het Malaria Programma Hélène Hiwat zijn naar de school Kwamalasamutu waar een kinderboekje over Malaria, geschreven in de Trio taal, werd geïntroduceerd.

Voor het eerst sinds de beschrijving van Malaria in Suriname door Prof. Dr. Paul Flu in 1912 is de malaria transmissie in Suriname succesvol onderbroken. Het behaalde succes is echter onder voortdurende druk, omdat er elke maand malaria cases uit de regio Suriname binnenkomen. Elk van deze cases kan, wanneer het niet tijdig wordt ontdekt en behandeld, een nieuwe malaria uitbraak in Suriname veroorzaken, legt het ministerie uit.

Kinderen in Suriname hebben geen ervaring met Malaria, maar moeten wel weten hoe zich te beschermen en transmissie te voorkomen. Immers is het risico van herintroductie continu aanwezig. Door de kinderen in hun eigen taal te onderwijzen, wordt de drempel tot het begrip van de informatie verlaagd. De kinderen kunnen op hun beurt de informatie naar huis brengen en ook de ouderen informeren.  Kinderen en schoolleider zijn enthousiast over het boekje dat spelenderwijs werd geïntroduceerd met ondersteuning van Katia Devloye, de Outreach Coördinator van het Malaria Programma, die ook auteur is van het boekje.  

De interventies voor de preventie en bestrijding van Malaria in Suriname zijn zeer kostbaar. Zij worden mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van partners en donors. Inmiddels is bekend geworden dat de belangrijkste donor voor Suriname, het Global Fund to fight AIDS, Tubercolusis and Malaria, een nieuwe allocatie van US$ 3.4 miljoen beschikbaar heeft voor de nationale malariabestrijding in Suriname. De bedoeling is dat een nieuw project wordt uitgeschreven dat naadloos aansluit op het huidige Malaria project wat eindigt in maart 2024.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May