SCUA zeer bezorgd over reeks roofmoorden
15 Dec 2022, 22:53
foto


De recente reeks roofmoorden op Chinese ondernemers heeft schokgolven door de gemeenschap gestuurd. De Suriname Chinese United Association (SCUA) spreekt in een persbericht haar bezorgdheid uit over de situatie. De SCUA doet een dringend beroep op de regering om middelen vrij te maken en acties te ondernemen, zodat over het gehele grondgebied de veiligheid verbeterd kan worden.

Op 14  december was er een roofmoord op een Chinese winkelierster te Livorno. Eerder dit jaar is op 12 mei een Chinese winkelier te Langatabiki bij een gewapende roofoverval doodgeschoten en heeft een andere persoon schotverwondingen opgelopen.  Op 3 december werd een andere Chinese ondernemer, die tevens voorzitter is van de Fujian Chinese Sociale Vereniging, in zijn auto op de weg naar Langatabiki doodgeschoten.  Een arbeider heeft hierbij ook een kogel in het hoofd gekregen.

De SCUA had naar aanleiding van de roofmoorden een gesprek met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en recentelijk met de politiecommissarissen Changur en Jacott over te nemen maatregelen. Zichtbare patrouilles zullen volgens de organisatie een preventieve werking hebben.

Li Xue Xiong, voorzitter van de SCUA, zegt dat Amoksi donderdag contact heeft opgenomen met de SCUA en heeft toegezegd verdere maatregelen te treffen. Amoksi heeft aandacht gevraagd voor de openingstijden; de winkels moeten niet laat worden opengehouden en personen moeten niet in de gelegenheid gesteld worden voor de zaken te hangen.

SCUA zegt uit te kijken naar de opsporing en vervolging van de schuldigen, zodat het recht kan zegevieren. De organisatie condoleert in het persbericht ook de nabestaanden met hun verlies.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May