50 tot 80 duizend mensen verwacht op owru yari viering
16 Dec 2022, 02:55
foto
Owru yari drukte in de binnenstad op 31 december 2019. Toen is voor het laatst owru yari groots gevierd. Door covid-19 zijn in 2020 en 2021 geen massa-activiteiten gehouden.


Op de owru yari viering in de binnenstad worden dit jaar tussen de 50 en 80 duizend bezoekers verwacht. Het festijn wordt na twee jaren weer gehouden. De organisatie, stichting Owru Yari Fest -in samenwerking met de politie, brandweer en andere instanties- doet een dringend beroep op de bezoekers om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Zo zijn onder andere eigen vuurwerk, glazen flessen, 'gasbommen' en lachgas verboden. In het 'pagara gebied' zijn ook  geen auto's, fietsen, babywagens en bromfietsen toegestaan. De ordediensten zullen strak optreden.

De organisatie heeft op een gezamenlijke persconferentie uitgelegd hoe de verwachte drukte aan te pakken. Het Owru Yari feest, dat naar verwachting uitbundig zal zijn, wordt gevierd aan Jodenbreestraat, Domineestraat en de Zwartenhovenbrugstraat. Er zullen vier podia zijn voor live optredens. Er zijn zeven ingangen, bij elke ingang zal er een medische post staan. Op 7 plekken zullen er medische posten staan. Er is ruimte voor 200 venters. Het vuurwerk wordt afgeschoten door de bedrijven.

"We verwachten een grote toeloop van mensen die twee jaren thuis hebben gezeten," deelt Gino Refos van stichting Owru Yari Fest mee. Hij drukt de mensen op het hart om gebruik te maken van de app 'WOOV'. Dit is een app speciaal ontworpen voor evenementen. Hierdoor kan men bijvoorbeeld zien waar iemand of de rest van de vriendgroep uithangt, welke bands waar aan het optreden zijn, bij welke artiest het druk is of niet. De data kan de organisatie goed gebruiken bij het plannen van de komende oudejaarsfestijnen.

De politie zal opvallend en onopvallend aanwezig zijn, met ruim 200 man, deelt Christiaan Burleson van het Korps Politie Suriname mee. Hij, Refos en districtscommissaris Ricardo Bhola doen een dringend beroep op de samenleving om geen verboden spullen mee te nemen. Geen wapens, geen eigen vuurwerk, geen lachgas en ander drugs, geen kinderwagens, geen glas, dringen ze aan. Al op 31 december om 00 uur zal het verkeer gedeeltelijk worden omgeleid.

Vanaf 10 uur 's morgens zal het verkeer helemaal omgeleid worden. Na dit tijdstip zijn er geen vervoersmiddelen meer toegestaan in het feestgebied. Dit geldt voor bezoekers en venters. Als de politie het nodig acht zullen mensen, zoals personen die onder invloed zijn van lachgas, afgevoerd worden. Bhola roept de feestgangers nog eens op om goed op zichzelf en op elkaar te letten. "U bent eigenlijk ook de bewaarder van het succes," merkt hij op. "U bent medeverantwoordelijk voor dit succes, ons product, een Surinaams product."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May