Samenwerking met Fransen agrarische ontwikkeling Marowijne
15 Dec 2022, 20:46
foto
Op het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport is een MoU getekend met de Franse organisaties ASIG en Stratemh. Links Cyrano Asoiti van CPAOM.


De samenwerking tussen de Coöperatief Platform Agrarische Ontwikkeling Marowijne (CPAOM) en de Association Surinamaise pour L’Integration en Guyane (ASIG) krijgt nog meer vorm. Deze twee organisaties hebben een samenwerkingsovereenkomst eerder getekend. Gisteren hebben de voorzitters van ASIG (Steven Pinas) en Stratemh, een strategisch adviesbureau voor agrarische en economische ontwikkeling van Frankrijk (Eric Martin), een memorandum of understanding bekrachtigd. Hierdoor is het mogelijk om projecten te financieren.

Onder toeziend oog van minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport en Humphrey Dundas, directeur van Volkscommunicatie van het Kabinet van de Vicepresident tussen de twee organisaties. Cyrano Asoiti, voorzitter van CPAOM zegt aan Starnieuws dat de minister namens de regering steun heeft toegezegd om de agrarische ontwikkeling in Marowijne te bevorderen.

Middels deze stap wordt er beter gestalte gegeven aan de samenwerking van ASIG en CPAOM. ASIG heeft als voornaamste doelen het opgang brengen, helpen ontwikkelen en  het  intensiveren van de samenwerking tussen Frans Guyana en Suriname. Martin, voorzitter van Stratemh is ingenomen met het veldbezoek bij enkele landbouw- en veeteelt boeren in Marowijne. Volgens hem bestaat er veel potentie om de samenwerking aan te gaan op agrarisch gebied, maar er moet gewerkt worden aan een goede etikettering op de producten voor een professionele marketingbeleid om tot de Europese markt te kunnen toe treden en vervolgens aan de certificering van de bedrijven.

Martin benadrukt dat het oog gericht moet worden aan Frankrijk, omdat Frans-Guyana een kleine markt is ten opzichte van het moederland. Asoiti legt uit dat er heel veel voorbereidingswerk gedaan worden om de samenwerking van de verschillende agrarische bedrijven beter op gang te brengen. Een andere uitdaging is een goed, up to date geavanceerde data opzetten. Er zullen verschillende projecten worden worden uitgevoerd in Marowijne, waaronder een kokosproject te Galibi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May