Kaag naar Suriname voor bespreking slavernijverleden
14 Dec 2022, 02:54
foto
De Nederlandse vicepremier Sigrid Kaag


De regering is formeel op de hoogte gesteld dat de Nederlandse vicepremier tevens minister van Financiën, Sigrid Kaag donderdag naar Suriname komt. Dit zei president Chan Santokhi op een persconferentie dinsdag. Ook de minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind is in dezelfde periode op werkbezoek bij minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Santokhi zei dat alle mededelingen over excuses voor het slavernijverleden uit de media zijn vernomen.

Kaag komt om van gedachten te wisselen over het slavernijverleden. Naast de regering zijn er ook gesprekken met De Nationale Assemblee, de oppositie en maatschappelijke groepen. Tijdens het bezoek van premier Mark Rutte is ook over het slavernijverleden gesproken, maar het was formeel niet op de agenda. Een delegatie van de Tweede Kamer is speciaal voor dit onderwerp naar Suriname geweest.

De president merkte op dat geluisterd zal worden naar de inzichten van de Nederlandse regering. Santokhi denkt dat 19 december als aanzetdatum gezien moet worden om te komen tot het formeel aanbieden van de excuses. Binnen de coalitie wordt er verder afstemming gepleegd over deze kwestie, zodat iedereen op één lijn is. Ook is er overleg met diverse betrokkenen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May