President: Twee jaar gewerkt aan balans huishouden land
14 Dec 2022, 00:57
foto
President Chan Santokhi op de persconferentie dinsdag.


President Chan Santokhi is best tevreden mee dat het financiële huishouden van het land weer in balans is. Daar is hard voor gewerkt de afgelopen periode. De internationale reserve is ruim US$ 1 miljard. De importdekking is ruim zeven maanden, van voorheen 'nul'. De schuldpositie van het land was bij overname van de regeermacht 165% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Nu is dat teruggebracht naar 116%. De internationale norm is 65% van het BBP. Santokhi zei op een persconferentie dinsdag dat het niet waar is dat de regering geen schulden aflost, zoals beweerd wordt door de oppositie.

Het staatshuishouden moet nog steeds verder aangepakt worden. De subsidies drukken zwaar op het overheidsbudget. Er wordt meer uitgegeven dan wat er wordt verdiend. De inkomsten en uitgaven moeten in balans komen. Brandstof, kookgas en elektriciteit worden nog zwaar gesubsidieerd. Gefaseerd vanaf januari zal overgegaan worden van objectsubsidie naar subjectsubsidie. Een deel van de brandstofsubsidie is intussen teruggebracht.  

Niet alleen de overheid maar ook de private sector moet volgens de president meer gaan verdienen en meer investeren in export. De regering probeert deze sector daarom tegemoet te komen met diverse fondsen. 35% van de opbrengsten van de exporten moet worden ingewisseld bij de lokale banken. Dit loopt volgens Santokhi nog niet helemaal goed. Hier moet verandering in komen.

Er zijn vorderingen geboekt om de schuld van US$ 4 miljard te herstructureren. Met landen als Nederland en Frankrijk, leden van de Paris Club, is er al overeenstemming bereikt. Met Italië en Israël zijn de onderhandelingen afgerond.
Projecten die twee jaar stil waren komen te liggen met Frankrijk, worden weer opgepakt door de overeenstemming.

Een deel van de schulden wordt afgelost, waar dat niet mogelijk is, wordt de schuld herschikt. Aflossing vindt plaats op basis van het beschikbaar budget. De onderhandelingen met de Oppenheimer bondholders zijn nog gaande. Deze schuldeisers wachten ook de heronderhandeling met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) af. Komende week wordt er verder gesproken met het IMF. De review van twee kwartalen zijn niet doorgegaan omdat niet alle doelen gehaald zijn. Er wordt  nog onderhandeld over het programma. Met India is in principe overeenstemming over de schuld. Met China zijn de onderhandelingen nog gaande. Een gesprek dat gepland was met de Chinese president in Indonesië is niet doorgegaan omdat de president door omstandigheden in het land niet meer is afgereisd naar de G-20 summit. De onderhandelingen met China over schuldherschikking zullen nog op hoog politiek niveau plaatsvinden.

Suriname heeft bij het IMF nog een US$ 578 miljoen tegoed, waarvan ongeveer 150 miljoen bestemd zal zijn voor budgetsteun. Dat is voor de komende twee jaren. Ook de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank heeft US$ 150 miljoen begrotingssteun binnen het IMF-programma goedgekeurd.  Er is volgens de president genoeg geld om beleidsprogramma's uit te voeren die moeten zorgen voor ontwikkeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May