Lionel Messi leidt Argentinië naar finale
13 Dec 2022, 18:08
foto
Lionel Messi staat aan de basis van het tweede doelpunt van Julian Alvarez. (Foto: Reuters)


Het is Lionel Messi die in de finale zal spelen. Argentinië staat na acht jaar weer in de finale. In 2014 verloren ze van Duitsland. Kroatië van Luka Modric moest zijn meerdere erkennen in de Argentijnen. Het werd 3-0 voor de Argentijnen, waarbij aanvoerder Messi een glansrijke rol had. Argentinië komt op 18 december uit tegen Marokko of Frankrijk.

In het eerste half uur is er niet veel te doen. Aftastend, geen schoten op doel. Even nadat Ivan Perisic een schot over de Argentijnse lat trapt, breekt Julian Alvarez langs de Kroatische verdediging Josko Gvardiol en Dejan Lovren. De keeper komt naar buiten en klettert naar voren. Het is een duidelijke penalty.

Dominik Livakovic heeft er al heel wat gestopt dit WK, maar tegen dit exemplaar van Messi is hij niet opgewassen. De aanvoerder knalt de bal snoeihard in het dak van het doel: 1-0!

Van het ene eind naar het andere. Kroatië verprutst een korte hoekschop, met een voorzet van Marcelo Brozovic.

In een flits is Argentinië weg. De run van Julian Alvarez won de penalty, deze ziet hem dwars door het hart van de Kroatische verdediging rijden. Aan het einde heeft hij een beetje geluk met Borna Sosa die niet kan wegwerken, maar eenmaal op doel is zijn geflipte afronding fantastisch. Twee doelpunten in vijf minuten tijd.

Nog voor het half uur kon het licht bijna helemaal uit voor de Kroaten. Mac Allister krijgt alle ruimte om te koppen bij een hoekschop, maar Livakovic ranselt de bal op érg knappe wijze uit zijn doelvlak. Het blijft 2-0!

Alvarez doet het gemakkelijk met een schot van dichtbij in het net van Kroatië, 3-0. Messi doet al het zware werk. Hij verzamelt de bal op links, met Josko Gvardiol in zijn rug. Dezelfde Gvardiol die door velen wordt beschouwd als de beste verdediger op dit WK. Messi draagt de bal, vast aan zijn schoen, langs de zijlijn. Hij stopt, hij wacht, hij draait zich om en gaat weer langs de achterlijn, Gvardiol in zijn stof achterlatend. Zijn lage kruisbal is perfect, net als de rest.

Kroatië, de vicekampioen van 2018, zal nu spelen voor de derde of vierde plaats. Modric en co hebben niet kunnen antwoorden op het spel van de Argentijnen. Ze hadden twaalf schoten, waarvan twee op doel. De Kroaten hadden meer balbezit dan de Argentijnen, maar slaagden er niet in die om te zetten in hun voordeel.

Argentinië heeft nu 12 doelpunten gescoord in het toernooi. Messi scoorde er vijf en gaf de assists voor vier andere. Hij leidt nu de race om de Gouden Schoen. Het is de zesde keer dat Argentinië in de finale is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May