Veel kritiek om vertrappen van mensenrechten diverse groepen
12 Dec 2022, 16:44
foto
Ruben del Prado van 597 netwerken vindt het schandalig hoe de regering omgaat met de samenleving. Er moet beter omgesprongen worden met mensenrechten. (Foto's: René Gompers)


Schande. Zo typeren Judith Tilborg, voorzitter van stichting Bigi Sma Kontren en Ruben del Prado van 597 Netwerken, de manier hoe de regering met de samenleving omgaat. Ze hebben zaterdag ook bloemen gelegd bij het 'mensenrechtenmonument'. Tilborg en Del Prado roepen op dat Surinamers assertiever moeten worden, zelf ervoor moeten zorgen dat hun rechten worden gegarandeerd. Senioren en mensen met een beperking hebben het zo zwaar te verduren, een schande. Het is ook een schande dat grondenrechten van Inheemsen en Tribalen maar niet in orde gemaakt worden. Schandaliger is dat partijloyalisten eerder aan grond komen dan degenen die het hard nodig hebben om goed werk te verrichten.

Naast het herdenken van de slachtoffers die gevallen zijn vanaf het militaire regiem in 1980, is ook stilgestaan bij de huidige situatie in het land. De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede stelt dat de mensenrechten van de samenleving elke dag vertrapt worden. Voor grote delen is het zeer moeilijk geworden om in basisbehoeften te voorzien. De regering en De Nationale Assemblee schijnen niet in staat te zijn om een aantal mensenrechten te waarborgen. Zoals het recht op een goede gezondheidszorg, onderwijs, betaalbaar houden van goed onderdak, eten en drinken.

Het recht van senioren op een menswaardig bestaan wordt vertrapt, geven Tilborg en Del Prado aan. Tilborg merkt op dat senioren hard hebben gewerkt om zichzelf en het land op te bouwen. "Vandaag mag je niet genieten van wat je hebt opgebouwd, je wordt op straf gezet thuis," geeft ze aan. "Je kan niet uit huis omdat je geen geld hebt. Je kan je bezit niet onderhouden waarvoor je jaren lang hebt gewerkt. Ik vind het een schande. Een schande dat we in dit land waar we zoveel hebben, dit moeten ondergaan. Surinamers, wees assertief. Vanuit Facebook, en soms ook nog met een vals profiel, daar bereik je niet veel mee. We moeten bij elkaar komen. We mogen protesteren tegen de marteling die ons wordt aangedaan."

Judith Tilborg, voorzitter van stichting Bigi Sma Kontren.

"Hoe kom je uit met SRD 1.250?" vraagt Tilborg zich af. "Als je  één keer gaat tanken ben je al SRD 500 kwijt. We willen met elkaar in contact blijven, internet is geen luxe meer. Het goedkoopste internetpakket is SRD 500. En dan moet je nog licht en water betalen. Dan praten we nog niet over eten, drinken, toiletartikelen. Beseft onze regering dat wel? Ik hoop dat er gauw verandering komt. Zelfs het vastgesteld minimumloon is al achterhaald. Mensen, wees assertief. Vooral de senioren en mensen met een beperking, kom op en spreek!"

Del Prado windt zich op over de grondenrechten en het gronduitgiftebeleid. "Dit land is zo groot," merkt hij op. "En toch wordt het verkaveld, weggegeven, verkocht,". "Niet uit liefde maar voor loyaliteit. Partijpolitiek. Op enkele partijen na. Schande. Schande dat stichtingen als die van Emmy Hart, van stichting Bevordering van Kunst en Cultuur, van Paul Pierpont om een dorp voor senioren op te zetten voor seniore burgers, geen grond kunnen krijgen om prachtig werk te doen. Schande.

"Schande aan de mensen die grond krijgen voor hun loyaliteit om bij de volgende verkiezingen te stemmen voor de partij die hun de grond gegeven heeft," vervolgt Del Pardo." Dit is absurd en absoluut onacceptabel. Laten we tenminste de grondenrechten van de Tribalen en Inheemsen in orde maken. De Inheemsen zijn al 14.000 jaren hier. Het is hun grond, ze hebben recht erop. Het is van hun."

Del Prado: "We moeten ons niet beperken tot deze ene dag om over mensenrechten te praten. En we moeten niet alleen de vinger wijzen naar de overheid en de 51 Assembleeleden die tegen elkaar praten en zogenaamd met elkaar vechten voor onze rechten. Wij zelf, wij moeten de hand in eigen boezem steken en ervoor zorgen dat wij als individu en collectief, er alles aan doen om rechten van mensen te beschermen en uit te voeren."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May