Column: Borrelpraat no. 744
11 Dec 2022, 22:37
foto


“En wat vonden jullie het hotste item van de afgelopen week?”
“Na 40 jaar nog steeds geen bestraffing en gerechtigheid in de 8 Decembermoorden.”
“Tja, ik denk dat dat zo zal blijven zolang de man in leven is.”
“Waarom?”
“Hij heeft een bepaalde greep op bepaalde toppolitici en anderen; hij heeft doodvonnissen uitgesproken en deels zelf en de rest doen uitvoeren. De man heeft laten zien dat hij het recht op Leven en Dood in eigen hand heeft genomen. En daar ontleent de man zo lang hij leeft een zekere macht aan.”
“Maar heeft hij dan een hogere macht dan de rechters, dan de president, dan het OM bij elkaar?”
“Dan ga hem straks in Hoger Beroep ook tot onmiddellijke opsluiting veroordelen, ga hem dan ophalen en insluiten. Als je meer macht hebt dan de man, dan ga het doen. Doewet.”
”En nog geen vijf jaren na die moordpartij in Fort Zeelandia sluiten de toppolitici van toen op 10 augustus 1987 een geheim akkoord met hem te Riverclub op Leonsberg. En een van de mondelinge akkoorden was dat mensenrechtenschendingen tijdens de militaire periode niet berecht zouden worden.”
“Dus u wil me zeggen dat het niet vervolgen van de Decembermoorden een van de akkoorden van Leonsberg is geweest? Maar op deze link staat een kopie van dat akkoord."
“Ach, met die nietszeggende mooie woorden erkennen de vier ondertekenaars, waarvan nu nog maar eentje in leven is, de man himself, alleen maar dat ze een akkoord hebben gesloten, want de politieke spanningen waren toen aardig hoog opgelopen.”
“En de moorden zouden in december 2000 verjaren, maar net een maand ervoor start rechter-commissaris Albert Ramnewash op last van nabestaanden het gerechtelijk vooronderzoek in deze zaak.”
“Dus daarmee was het verjaren van de Decembermoorden gestuit en vanaf toen, nu 22 jaar geleden, is het proces tegen ‘de man’ nog steeds aan de gang.”
“En nog steeds zit hij niet achter slot en grendel.”
“Ik zeg jullie wederom dat dat niet zal gebeuren. Die ouwe man die laatst in het wit met zijn lijfwachten aanwezig was bij de schouw in Fort Zeelandia heeft de boel nog steeds stevig bij de ballen beet.”
“Dus u wil me zeggen dat men wel een hoop blaft tegen hem, hier en vooral daar in Nederland, maar dat men hem niet durft te gaan bijten en hem in te sluiten?”
“Ik snap niet hoe zo iemand zo lang, nog zo een macht kan hebben.”
“Ik snap het ook niet en volgens mij snapt hij het ook niet. Niemand snapt dat, volgens mij.”  
“Maar hebben wij, alhier, niet het recht dit ding dat ons al die jaren diep verdeeld houdt, op onze manier op te lossen?”
“Natuurlijk hebben wij dat recht, maar krijgen we daar de kans toe? Steeds wordt die splijtzwam levend gehouden. De ene kant zegt: we willen vooruitkijken, de andere kant zegt: ‘hang him high.”
“Al die enorme media-aandacht al die jaren heeft averechts gewerkt; de man werd hier door de jongere generatie als een held tegen het establishment gezien met zijn slogan ‘neks no fout’ en velen stemden op hem, zo werd hij president en zelfs herkozen.”
 “Klopt, en als enige zittende president ter wereld tot 20 jaar cel veroordeeld.”
“Niet dankzij al die politici die geheime deals met hem sloten, tot zelfs kort na de verkiezingen van 2020.”
“Nee, zijn berechting was dankzij drie dappere vrouwen van de Krijgsraad.”
“Die hadden die award verdiend en niet die een of andere Nederlandse advocaat van Surinaamse afkomst. Die heeft meer zijn juridisch blazoen en zijn levensgrote ego al die jaren mooi opgepoetst, dankzij zijn fel afgeven op Bouta. Dat alleen was zijn sping, spong, spang-heldendaad.”
“Hij is zeker niet de enige.”
“Ik vind zelfs dat vele van de ware en echt lijdende directe nabestaanden door de jaren heen ondergesneeuwd zijn geraakt door al die media-exposure van derden.”
“Terecht hebben enkele direct betrokkenen een aantal jaren geleden duidelijk gezegd dat ze niet meer meedoen aan de herdenkingen op 8 december. Steeds werden hun gevoelens opengereten. Ze wilden met rust gelaten worden en in stilte het verlies van hun dierbare verwerken.”
“Tja, dat recht hebben ze zeer zeker, net zoals anderen, ook niet-direct betrokkenen het recht hebben om elk jaar deze gruwelijke  moordpartij te herdenken.”
“Is net zoiets als dat excuses aanbieden voor dat slavernijverleden. Wat een commotie is dat vooral vanuit allerlei actiegroepen in Nederland geworden.”
“Wat een misrekening heeft die Rutte hiermee vooral ten aanzien van Suriname in dezen gemaakt.”
“Hij dacht eerst zeker: ‘ik stuur als de weerga die Weerwind als het weerlicht naar Suriname om als mijn politieke weerman weergaloos met weerklank onze excuses aan te bieden, om hierna dan te zeggen: ‘tot weerziens’ om dan zonder weerzin en weerstand weer in het vliegtuig  te stappen om er weer als de weerwind weergaloos vandoor te gaan.”
“Nu komt Vrouwe Kaag uit Den Haag graag de politieke plooien hier gladstrijken.”
“Wat valt er hier glad te strijken? Armand Zun gaat toch met een inheemse counterpart op uitnodiging van Rutte-tien-pond-grutte daarheen?”
“Heb je die eisen van die gefrustreerde verzameling anti-slavernij clubjes van daar gelezen?”
“Je moet bij onderhandelingen vele en idiote dingen eisen, dan hou je eindstand misschien toch een paar miljoen euro over.”
“Daarom vind ik de reactie van Zunder op Sterrennieuws goed. Netjes, duidelijk, alle punten op een rijtje, geen tijdsverplichting en het gaat om nazaten van Afrikaanse slaven en Indianen, beiden zijn als slaven gebruikt. De ene groep een flink stuk langer dan de andere, dat wel.”
“Maar wattebout de Brits-Indische en Javaanse contractanten?”
“Die waren geen bezit van een ander, ze waren geen lijfeigenen of slaven. Ze kwamen uit vrije wil hierheen en werden betaald voor hun arbeid.”
“Maar ze kregen ook fonfon en werden belabberd behandeld. En zwaar uitgebuit.”
“Klopt helemaal, maar dat maakt ze nog niet tot slaaf, dus tot lijfeigene, dus bezit van een koper. En na hun vijfjarig contract mochten ze terugkeren naar hun land, zonder te betalen voor de terugreis.”
“Nou, daarom ondersteun ik die twee Srananmans die vanuit hier naar daar gaan om over die excuses en de reparatie op volwassen wijze te praten. Proost daarop.”
“Ja, proost.”
 
Rappa
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April