Inventarisatie nodig van schendingen mensenrechten
11 Dec 2022, 06:43
foto
Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede wil dat een inventarisatie gemaakt wordt van mensenrechtenschendingen. (Foto: René Gompers)


Het is meer dan hoogtijd dat de regering een inventarisatie maakt van alle schendingen van mensenrechten, stelt de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV). Teveel mensen hebben geen antwoord op vragen over wat er met hun dierbaren is gebeurd, in andere gevallen zijn zaken duidelijk maar daders lopen nog vrij rond. Nabestaanden hebben het moeilijk. De OGV gaat zich blijven inzetten om schending van mensenrechten vanaf 25 februari 1980, te laten onderzoeken en om daders berecht te krijgen.

Zaterdag zijn zoals elk jaar bij het monument "ter nagedachtenis van alle slachtoffers die gevallen zijn in Suriname door schending van mensenrechten vanaf 25 februari 1980," bloemen en kransen gelegd. Behalve nabestaanden zijn ook vertegenwoordigers van Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk aanwezig geweest. Dit jaar is er ook veel aandacht besteed aan de situatie in het land. Een aantal mensenrechten van het volk worden elke dag vertrapt merkt OGV-voorzitter Betty Goede op. Door de crisis wordt onder andere het recht op goed onderwijs, goede gezondheidszorg, een  goed inkomen en sociale zekerheid geschonden.

Goede noemt een paar artikelen uit Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Artikel 3: Ieder mens heeft recht op leven in vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon. Artikel 5: Niemand zal onderworpen worden aan folteringen noch aan wrede onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing. "We herdenken ook de mensen die dit jaar slachtoffer zijn van zinloos geweld," deelt Goede mee.  

Op 25 februari 1980 is onder leiding van Desi Bouterse een staatsgreep gepleegd. Er zijn veel slachtoffers geweest tijdens het militaire regiem. De OGV gaat blijven pleiten voor onderzoek en berechting van degenen die mensenrechten hebben geschonden, benadrukt Goede. Zij somt een aantal zaken op: "De mannen die zijn omgekomen op 25 februari 1980,  de burgers die zijn doodgeschoten omdat ze na de avondklok nog op straat waren. Het volk moest thuis blijven in die tijd, we hadden huisarrest."

"Jonge soldaten vielen regelmatig van trucks af. Of ze kregen een zonnesteek. Heb je de laatste jaren gehoord of dit nog steeds gebeurd? De 15 verzetshelden van 8 december 1982. Al 40 jaar worden ze jaarlijks herdacht. We hopen dat de zaak in hoger beroep wordt afgerond. We denken ook aan de 39 slachtoffers van Moiwana in 1986, waarbij ook zwangere vrouwen, mannen en kinderen zijn doodgeschoten. Er is een vonnis van het OAS. Waar blijft het onderzoek en de vervolging van die daders?"

Goede haalt nog meer slachtoffers aan: "De soldaten en burgers die tijdens de militaire dictatuur zijn omgekomen tijdens die zinloze oorlog van 1987 tot 1992. Wiens belangen werden toen verdedigd? Wie kent niet het verhaal van de moeder die haar kind in haar armen houdt en in veiligheid brengt. Om na de beschieting te ontdekken dat ze haar dode kind in haar armen hield. De agenten van Tamanredjo. De mannen van Tjongalanga Pasi. De  lijfwachten van Brunswijk, die nooit zijn medeleven heeft getoond aan hun families. De omgekomen mannen van Apoera en andere Inheemsen en Marrons. Mensen die verdwenen zijn en wiens lichamen nooit meer zijn gevonden."

"Wanneer gaat de regering een inventaris maken van alle mensenrechtenschendingen die in ons land hebben plaatsgevonden?, vraagt Goede zich af. "Vanaf 1993 staat de OGV hier op deze plek. En we pleiten elk jaar weer voor onderzoek en berechting van daders." Het is de hoogste tijd, benadrukt Goede.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May