Visgronden Galibi worden in kaart gebracht
09 Dec, 08:28
foto
De mannen trekken erop uit voor het in kaart brengen van de visgronden van Galibi. (Foto''s: VIDS)


George Awankaroe en Jossmet Shanaupe van Bureau VIDS en lokale projectcoördinator Roberto Maleko hebben de afgelopen week bij de monding van de Marowijnerivier, werkzaamheden verricht voor het in kaart brengen van de visgronden van Christiaankondre en Langamankondre (Galibi).

Naast het in kaart brengen van de visgronden, zullen ook veranderingen in visgronden, waterstand, kustlijn en visbestand, worden gecontroleerd. Vissers kunnen onder andere bijhouden hoeveel en welke soort vissen ze vangen. Awankaroe is bij VIDS verantwoordelijk voor het in kaart brengen van Inheemse gebieden en Shanaupe wordt daarbij on-the-job getraind. 

De VIDS zegt in een persbericht dat het in kaart brengen van de visgronden van het gebied belangrijk is voor het garanderen van de voedselvoorziening van Galibi en het levensonderhoud van de bewoners. Bij het maken van regels voor duurzaam beheer van de traditionele visgronden wordt iedereen in de dorpen betrokken: dorpsbesturen, vissers, mannen, vrouwen en jongeren. Vooral deelname van jongeren is wenselijk om hen het belang en de liefde voor de visserij bij te brengen, schrijft de VIDS.

Visserij is belangrijk voor de voedselvoorziening en het inkomen van de gemeenschappen Christiaankondre en Langamankondre. Vis wordt vers, gerookt, gedroogd en gezouten verkocht in Albina en St. Laurent (Frans-Guyana) en veel gezinnen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van dit inkomen.

De VIDS geeft aan dat er de laatste jaren steeds minder vis wordt gevangen. De oorzaken zijn volgens de dorpelingen overbevissing door SKM-boten uit Guyana die met grote sleepnetten het water leegvissen. Het water wordt ook vervuild door goudwinning stroomopwaarts van de Marowijnerivier. Verder zijn er veranderingen in de kustlijn en zandbanken waar te nemen. In Galibi is er landverlies en de stijgende waterlijn heeft de eerste gebouwen al bereikt.
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January