El Salvador: 10.000 troepen naar bolwerk bendes
05 Dec, 08:42
foto
Troepen lopen in de buitenwijk Soyapango, nadat de president van El Salvador, Nayib Bukele, de inzet van 10.000 veiligheidstroepen had aangekondigd in het onrustige gebied dat jarenlang werd beschouwd als een bolwerk van de gewelddadige bendes Mara Salvatrucha en Barrio 18, in San Salvador, El Salvador. (Foto: Reuters)


De president van El Salvador, Nayib Bukele, kondigde zaterdag de inzet aan van 10.000 veiligheidstroepen in een buitenwijk van San Salvador die bekend staat als een bolwerk van bendes. De stap is de laatste escalatie in een kruistocht tegen bendegeweld die in maart begon en volgens mensenrechtenorganisaties wordt ontsierd door ongerechtvaardigde detenties.

"Soyapango is volledig omsingeld", schreef de president zaterdag op Twitter, verwijzend naar de gemeente in het oostelijke deel van de hoofdstedelijke regio die bekend staat als een bolwerk van de bendes Mara Salvatrucha en Barrio 18.

"8.500 soldaten en 1.500 agenten hebben de stad omsingeld, terwijl extractieteams van de politie en het leger de taak hebben om alle bendeleden die er nog zijn een voor een er uit te halen."

Op beelden die door de regering zijn vrijgegeven, is te zien hoe troepen met zware wapens, helmen en kogelvrije vesten in oorlogsvoertuigen reizen. De gemeente heeft ongeveer 300.000 inwoners en werd voorheen als onneembaar beschouwd voor wetshandhaving.

Sinds hij begon met zijn plan om bendes te bestrijden, heeft Bukele de arrestatie bevolen van meer dan 50.000 vermeende bendeleden, die hij omschrijft als terroristen. Hij ontzegt hen de fundamentele procedurele rechten.

Het plan heeft tot doel het aantal moorden in het Midden-Amerikaanse land terug te brengen tot minder dan twee per dag, nadat in maart in één weekend tientallen Salvadoranen werden vermoord.
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January