Venezuela: Grootste raffinaderij benzineproductie stil
04 Dec 2022, 06:48
foto
Het Amuay-raffinaderijcomplex dat toebehoort aan de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA in Punto Fijo, Venezuela. (Foto: Reuters)


Een raffinage-eenheid die ruwe olie omzet in brandstof in de grootste ruwe verwerkingsfaciliteit van Venezuela is kapot gegaan, waardoor de productie in de belangrijkste benzineproducerende fabriek werd stopgezet.

De storing van de vloeibare katalytische kraker (FCC) zorgde ervoor dat de grootste raffinaderij van het land, 645.000 vaten per dag (bpd) Amuay op het schiereiland Paraguana, donderdag de benzineproductie stopte.

Trage productie van de noodlijdende raffinaderijen van het door de staat gerunde oliebedrijf PDVSA, die op een fractie van hun verwerkingscapaciteit draaien, heeft de afgelopen jaren geleid tot periodieke brandstoftekorten in het Zuid-Amerikaanse OPEC-land.

PDVSA heeft nog niet gereageerd over de toestand van de FCC-eenheid van Amuay.

De raffinaderijen van Venezuela hebben regelmatig te maken met uitval, wat leidt tot productieverliezen als gevolg van systeemstoringen en gebrek aan voorraden.

Amuay vormt samen met de nabijgelegen Cardon-raffinaderij het Paraguana Refining Center (CRP) in de westelijke deelstaat Falcon in Venezuela, met een gecombineerde verwerkingscapaciteit voor ruwe olie van 955.000 vaten per dag.

De katalytische kraker van Cardon, die tot 45.000 bpd kan verwerken, was vrijdag nog steeds operationeel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May