Brazilië: Dodelijke aardverschuiving overspoelt snelweg
01 Dec, 11:32
foto
Een aardverschuiving op de BR-376 weg na zware regenval in Guaratuba in de Braziliaanse deelstaat Parana. (Foto: Reuters)


Bij een aardverschuiving op een snelweg in het zuiden van Brazilië zijn zeker twee mensen omgekomen en worden tientallen vermist. Een stortvloed van modder viel op de snelweg BR-376 in de deelstaat Parana, waarbij minstens 16 voertuigen werden geraakt, aldus de autoriteiten. De aardverschuiving heeft de toegang tot een belangrijke haven voor graan- en suikertransporten afgesneden, zeiden de autoriteiten woensdag.

Reddingswerkers ter plaatse zeiden dat slecht weer en de afgelegen locatie de zoekactie bemoeilijkten. Lokale autoriteiten vertelden op een persconferentie dat tussen de 30 en 50 mensen vermist kunnen worden.

Hulpdiensten hebben zes overlevenden gevonden, onder wie de burgemeester van de kustplaats Guaratuba, Roberto Justus. In een video die op sociale media werd gepost, zei  Justus dat hij "leefde bij de gratie van God", aldus persbureau AFP. "Het was verschrikkelijk," zei hij. "De berg viel gewoon bovenop ons. Het veegde elke laatste auto weg."

Luchtfoto's vrijgegeven door hulpdiensten tonen de schade die is aangericht door de aardverschuiving in de nacht van maandag, waarbij een deel van de snelweg en de voertuigen erop werden weggevaagd.

Er zijn zorgen dat er nog meer aardverschuivingen kunnen plaatsvinden, waarbij de nationale weerdienst INMET waarschuwingen voor zware regenval afgeeft voor meerdere deelstaten in Brazilië.

Stagnatie
Ongeveer 80% van de goederen die worden geëxporteerd vanuit Paranagua, de op één na grootste haven van Brazilië voor granen en suiker, arriveert met vrachtwagens, aldus de havenautoriteit, die de verliezen als gevolg van de verstoring niet wil schatten. Exploitanten en terminals in Paranagua verplaatsen nu opgeslagen goederen die naar verwachting tot het weekend doorgaan.

"Als de situatie tegen het weekend niet genormaliseerd is, is het zeer waarschijnlijk dat we vanaf zondag en maandag al moeite zullen hebben met het ontvangen van vracht om aan boord te gaan van schepen, vooral in de exportcorridor", aldus de havenautoriteit van Paranagua.

Spoorwegmaatschappij Rumo RAIL3.SA zei dat de goederentreindienst naar Paranagua met beperkingen was hervat. Rumo zei dat er goederen in de haven worden afgeleverd en dat het de toestand van de sporen in de gaten houdt. De belangrijkste producten die per spoor aankomen, zijn volgens de havenautoriteiten suiker, sojabonen en maïs.

Volgens Anec, de vereniging van graanexporteurs, is er tot nu toe geen impact op de export, maar als de wegen gecompromitteerd blijven, kan er vertraging optreden in de vrachtzendingen en de mogelijkheid dat exporteurs overliggelden betalen.
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March