Boek grensgeschil met Guyana, wake-up call voor Suriname
Ambassadeur, is er een aanleiding waarom dit boek aan de vooravond van Srefidensi verschijnt?
“Hoewel toevallig, komt het wel goed uit dat het boek rond de herdenking van de onafhankelijkheid van ons land verschijnt. Het is namelijk bedoeld als een wake up call aan Suriname. In februari 1968 publiceerde de regering van Guyana een witboek over het grensgeschil. Diverse auteurs gebruikten bij een analyse van dit onderwerp het Guyanese witboek als primaire informatiebron. Daardoor is er een scheefgroei in de meningsvorming ontstaan. Zo erg zelfs dat Guyana gelóóft in zijn eigen gelijk en opeenvolgende regeringen in Suriname ervoor opteerden om de zaak steeds voor zich uit te schuiven. Kennelijk vond elke regering in Paramaribo het een te groot risico om verantwoordelijk te worden gesteld voor een eventueel verlies van het steeds geclaimde gebied”.
“Er is van Surinaamse zijde juist nauwelijks geschreven over specifiek het Surinaams-Guyanese grensgeschil. De dissertatie ”Suriname Compleet?” van Lachman Soedamah, behandelt de grensgeschillen in een tiental Latijns-Amerikaanse landen, waaruit mechanismen van geschillenbeslechting voortvloeien, die mogelijk van toepassing kunnen zijn op de Surinaamse grensgeschillen. In september 1982 had ik op verzoek van oud-minister Harvey Naarendorp (BuZa) een eerste opzet van een Surinaams witboek opgesteld. Daarvan is niets terecht gekomen als gevolg van de crisis waarin het land daarna terecht kwam. Het bijzondere aan mijn boek is dat met gebruikmaking van archiefmateriaal uit het British Museum en het toenmalige Public Record Office in Londen en het Nationaal Archief in Den Haag, wordt ingezoomd op de problematiek met de westgrens van Suriname. Ook wordt aandacht besteed aan de volkenrechtelijke aspecten van deze kwestie ter versterking dan wel herstel van de rechtspositie van Suriname”.
Na de onafhankelijkheid van Brits-Guyana in 1966 heeft premier Burnham met de vaststelling van Robert Schomburgk dat de Coeroeni de bronrivier is, Tigri bezet. Dit, terwijl Barrington Brown jaren later na Schomburgk vaststelde dat de bovenloop van de Corantijn de hoofdrivier is. Wat heeft Nederland gedaan toen Guyana Surinaams grondgebied bezette?
“Nederland heeft in vrijwel de hele geschiedenis rond deze kwestie het eigen Nederlandse belang om vooral niet in aanvaring te komen met Engeland als leidraad gehanteerd. Ook nadat Engeland de soevereiniteit aan Guyana had overgedragen in mei 1966, kwam er onvoldoende steun zijdens Nederland, terwijl wij sedert 1954 deel waren van het Koninkrijk der Nederlanden. Nederland weigerde de in Suriname gelegerde TRIS – Troepenmacht in Suriname – naar de ‘Tigri Driehoek’ te sturen. Daarom besloot de toenmalige premier Pengel tot oprichting van de DefPol – Defensie Politie – in 1968. Maar in maart 1969 kwam de regering Pengel ten val. Een overgangsregering die nieuwe verkiezingen voor oktober 1969 moest voorbereiden, had geen aandacht voor de grenskwestie en werd Tigri op 19 augustus 1969 overrompeld door het Guyanese leger. Vanaf toen suddert het geschil al langer dan een halve eeuw voort”.
“Bij de onafhankelijkheid was de issue in de grenskwestie dat Suriname eiste dat Nederland een publieke verklaring zou afleggen met betrekking tot het territoir dat aan de nieuwe Republiek zou worden overgedragen. Uiteindelijk werd in een interne, dus niet-publieke verklaring een en ander door Nederland vastgelegd, hetgeen de vraag doet rijzen naar de volkenrechtelijke relevantie daarvan”.
Suriname en Guyana hebben na 1975 het verdrag van Chaguaramas getekend. Wat was de essentie daarvan en hebben partijen zich daaraan gehouden?
“Premier Manley van Jamaica bood zijn goede diensten aan om in de ontstane problematiek na de bezetting van het betwiste gebied door Guyana te bemiddelen. In het Protocol van Chaguaramas verklaarden de premiers van Guyana en van Suriname zich akkoord om te zorgen voor een demilitarisatie van het ‘grensgebied van Guyana en Suriname in de regio van de Boven-Corantijn’, vrij vertaald: in het betwiste gebied gelegerde militairen terug te trekken. Guyana heeft daaraan tot heden geen gevolg aan gegeven”.
“Suriname heeft daarna geen actie ondernomen en vaak werd volstaan met te verklaren, dat Suriname geen betwist gebied kent, want ‘Tigri is van ons’ ... en daarmee is deze nationale aangelegenheid in een impasse geraakt. Hoewel er al sinds 1966 met grote tussenpozen besprekingen tussen de Nationale Grenscommissies van de beide landen plaatsvinden, bestaat de indruk dat als gevolg van de rigide standpunten van de beide regeringen, deze commissies weinig speelruimte hebben om volkomen zelfstandig te koersen naar een oplossing”.
“President Santokhi heeft na terugkeer van zijn bezoek aan Guyana in 2021 in de media gezegd: ‘We stoppen de grenskwestie niet weg (…) Wij moeten dit bespreken en duurzaam oplossen. We moeten leiderschap tonen en het probleem niet afschuiven en vooruitschuiven om zodoende de volgende generatie te belasten’. Welnu, met deze publicatie beoog ik enerzijds om Suriname niet alleen strategisch en juridisch een handvat te bieden, maar anderzijds ook om de door Guyana gehanteerde argumenten voor hún claim op de ‘Tigri Driehoek’ zoveel mogelijk gedocumenteerd te ontzenuwen”.
“De aangekondigde bouw van een brug over de Corantijnrivier kan een welkome aanleiding zijn tot bespreking van het grensgeschil op het hoogste niveau. De brug zal op termijn zeker een enorme ontwikkeling in beide landen kunnen genereren en ook de beide volkeren in velerlei opzicht daadwerkelijk nader tot elkander brengen. Indien we opteren voor een juridische oplossing kan het jaren duren met het risico van een winnaar en een verliezer. Daarom is het aan te bevelen dat er in een diplomatiek geven-en-nemen pakket wordt gewerkt aan een oplossing van het geschil. De elementen daartoe lijken aanwezig: enerzijds de Surinaamse eis inzake de ‘Tigri Driehoek’ en anderzijds de vurige Guyanese wens tot verlegging van de grens van de linkeroever van de Corantijn naar ergens in het midden. Zolang de angel niet verwijderd is in de bilaterale relatie, zullen wederzijdse liefdesverklaringen holle frasen blijken te zijn”.
Roy.khemradj@gmail.com
Evert. G. Gonesh - Het grensgeschil tussen Suriname en Guyana-Beschouwingen over een omstreden territoriale driehoek is uitgebracht door LM Publishers (Edam) en kost €24,50. Zie ook: lmpublishers.nl
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie