Portugal overleeft drift van Ghana
24 Nov 2022, 15:13
Cristiano Ronaldo viert zijn doelpunt tegen Ghana, waarmee opnieuw een record breekt. Hij is de enige speler die op vijf verschillende WK-toernooien heeft gescoord. (Foto: AP)

Na een relatief rustige eerste helft zonder doelpunten, is het heftig in de tweede helft met maar liefst vijf doelpunten in het Stadium 974. Ghana zorgt bijna voor een drama voor Portugal. Cristiano Ronaldo en co krijgen in het laatste kwartier van het spel, de schrik van hun leven. Portugal overleeft met 3-2.

Ghana gaat blij de kleedkamers in na 45 minuten, ze hebben immers stand gehouden. Voor Ghana is het moeilijk een volledige wedstrijd op deze manier te spelen tegen een team van deze kwaliteit. Ze moeten steeds proberen de bal te pakken te krijgen. Portugal onderzoekt en hoe langer het spel duurt, hoe meer kansen Portugal krijgt om de bal op belangrijke gebieden te hebben.

Bij de rust zou Portugal ruimschoots op voorsprong moeten zijn. De eerste 35 minuten van aanvoerder Cristiano Ronaldo: een doelpoging gestopt, een grove misser en een afgekeurde goal. Portugal blijft in balbezit.

Bruno Fernandes stuurt een bal over de hoofden van de Ghanese verdediging en in het pad van Raphael Guerreiro die hem van dichtbij recht op teamgenoot Ronaldo slaat. Het wil gewoon niet lukken voor Portugal.

De tweede helft begint met hetzelfde patroon, hetzelfde ritme. Ghana is goed georganiseerd en gedisciplineerd, terwijl Portugal de druk blijft opvoeren. Dan is er een glimp van een doelpunt voor Ronaldo. Een lichte aarzeling in het strafschopgebied en zijn poging wordt geblokt.

Ineens staat Ghana op de counter en komt Mohammed Kudus dichtbij met een venijnige lage poging van buiten het strafschopgebied. Na een duel met Mohammed Salisu in de zestien gaat Ronaldo tegen de grond. Scheidsrechter Ismail Elfath aarzelt niet en wijst naar de stip. Ronaldo scoort (65') en is daarmee de enige speler die op vijf verschillende WK-toernooien heeft gescoord (2006, 2010, 2014, 2018, 2022).

De voorsprong van Portugal duurt maar acht minuten. Aanvoerder Andre Ayew hangt de bordjes weer gelijk. Kudus geeft een goede voorzet met zijn linkervoet, plaatst de bal in een goed gebied, scheert door Danilo's benen en Ayew rondt af. De tribune van Ghana barst los. Binnen 7 minuten maken Félix Sequeira (78') en Rafael Leão (80') er 3-1 van.

Ghana komt terug via een fantastische kopbal van Osman Bukari. Met nog negen minuten in extra tijd heeft Ghana genoeg tijd om gelijk te maken of te winnen. Ze komen er dichtbij op affluiten wanneer een fout van doelman Diogo Costa hem bijna fataal wordt. Inaki Williams staat achter hem als hij de bal in de box laat vallen. Williams ziet kans om de bal te bemachtigen, maar dan is buiten de verdediging van Portugal gerekend. Portugal herademt als het laatste fluitsignaal klinkt.