President geeft startsein bouw Port of Nickerie
22 Nov 2022, 00:00
foto
Met een druk op de knop heeft president Chan Santokhi de webpagina van Port of Nickerie online geplaatst. Dit gebeurde gisteren in Nieuw Nickerie. (Foto: Kabinet van de President)


President Chan Santokhi hoopt niet dat de final investment decision door de oliemaatschappijen nog een keer uitgesteld zal worden. Nu is de datum geprikt voor mei 2023. Hij sprak de hoop uit dat het verschuiven van de datum te maken heeft met andere zaken. "Want het is niet in het belang van Suriname. Laat de oliemaatschappijen ook goed naar ons luisteren", zei Santokhi gisteren in Nickerie. Hij heeft het startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe diepwaterhaven, Port of Nickerie.

De diepwaterhaven is volgens Santokhi belangrijk voor een grotere strategische ontwikkeling. De Port of Nickerie is een initiatief van de overheid in samenwerking met NV Havenbeheer Suriname, Phoenix Development Company en Port of Rotterdam. De president merkte op dat in de wereld olie en gas onder druk zijn. Maar gas wordt nu gezien als 'natural gas', dat niet meer wordt uitgefaseerd. Olie echter is fossiele brandstof wat wel wordt uitgefaseerd. Suriname zal rekening houdend met de internationale normen, zijn olie en gas wel ontwikkelen. Dit is ook meegedeeld op de Wereldklimaattop in Egypte die bijgewoond is door het staatshoofd.

Santokhi voerde aan dat olie en gas gebruikt zullen worden om het volk weer die plaats te geven die het verdient. Er moet een betere koopkracht gecreëerd worden en ontplooiingskansen. Ook zullen inkomsten uit de sector in het spaar- en stabilisatiefonds gaan, bestemd voor de komende generatie. De president citeerde de grondwet waarin staat dat natuurlijke hulpbronnen aan de Surinaamse natie toebehoren.

Volgens planning moet de aan te leggen haven in 2025 af zijn. De haven is onderdeel van een groter plan om een economische hub te creëren in Nickerie. De strategische ligging van de haven in het centrum van het Suriname-Guyana bekken zal efficiënte dienstverlening mogelijk maken om optimaal te profiteren van de olie en gasvondsten ten noorden van Nickerie. Daarnaast zal de Port of Nickerie ook markttoegang bieden tot de Caricom en Noord Brazilië.
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March