Defensie event: Burgers sterker dan militairen
21 Nov 2022, 00:58
foto
Suhashini Ramlakhan is de sterkste vrouw gebleken. Zij is bij de vrouwen nummer 1 geworden van de eerste 'Strong Event for Men and Women'. (Foto's: René Gompers)


"De sporters hebben ons kracht en doorzettingsvermogen getoond, maar ook inspiratie om beter te worden," merkt minister Krishna Mathoera van Defensie op. De eerste Strong Event for Men and Women, georganiseerd door het ministerie, is achter de rug. Aan dit evenement hebben zondag 12 militairen en burgers meegedaan. Bij de vrouwen is Suhashini Ramlakhan (25) de sterkste gebleken, bij de mannen Dion Foort (29). Zij zijn niet in militaire dienst.

Het evenement is een initiatief van sergeant Wikash Ramsaran. Het is breed ondersteund. Mathoera geeft aan dat sportactiviteiten vaker zijn ondersteund. Dit is de eerste die met fysieke kracht te maken heeft. "Het heeft te maken met het beleid dat Defensiemensen zo fit, fysiek sterk en paraat mogelijk zijn. Daarvoor moeten we sporten. Dat gaat niet alleen bijdragen aan een gezond leven, maar ook de kosten drukken voor Defensie. Maar het moet ook een inspiratie zijn voor het volk. Dat als ze kijken naar Defensie en militairen zien die berekend zijn voor de job."

Er waren drie wedstrijdonderdelen. Bij de eerste moesten zij een bus van 8 ton, 20 meters trekkend verplaatsen, bij de tweede dezelfde bus 15 meters naar zichzelf toe trekken vanuit een vast punt en bij de laatste een auto van gemiddeld een ton zoveel mogelijk keren tillen. De taken werden extra bemoeilijkt door de heuvels over het pad waarop getrokken moest worden en de verzengende hitte.

Minister Krishna Mathoera ook aan het trekken.

Ramlakhan is erg blij. Zij is voor het eerst nummer 1 bij een wedstrijd voor krachtpatsers. "Ik ben moe maar voel me prima, blij dat ik het heb gehaald. Aan de vrouwen zeg ik; ga ervoor. Als ik het heb kunnen doen met training, geloof me, dan kan iedereen het." Nummer 2 is Sujata Balradj en op 3 staat eerste luitenant Migisa Kressenhof.

Foort, de nummer 1 bij de mannen, staat er rustig bij. "Het is vrijwel gemakkelijk geweest," deelt hij mee. "Ik heb getraind en ik heb hier gewezen wat ik kan." Foort heeft vaker meegedaan aan soortgelijke wedstrijden. Hij is ook voor het eerst nummer 1. Nummer 2 is sergeant Wikash Ramsaran en nummer 3 Patrick Elkerbout.

"Wij als leger moeten harder en beter trainen," merkt Mathoera op. "Ik ben blij dat er militairen de tweede en derde plaats hebben behaald. We zijn geïnspireerd om harder te werken. Dus komend jaar hopen we als defensie te winnen. Maar het is ook mooi dat er burgers buiten zijn die een inspiratiebron zijn voor mannen en vrouwen. Vooral vrouwen. Dat ze zich niet laten stoppen door moeder zijn of een baan, dat ze zo in zichzelf investeren en krachtig zijn."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May