WK 2022: Geen alcoholverkoop stadions in Qatar
19 Nov 2022, 16:36
foto
Het Lusail Stadium in Doha is een van de acht stadions waar tijdens het WK geen alcohol wordt verkocht. (Getty Images)


Er wordt geen alcohol verkocht aan fans in de acht stadions van het WK in Qatar, nadat de FIFA twee dagen voor de start van het toernooi haar beleid had gewijzigd. Alcohol zou worden geschonken "in bepaalde gebieden binnen stadions", ondanks dat de verkoop ervan strikt wordt gecontroleerd in het moslimland.

Degenen die zich tijdens het toernooi in bedrijfsruimten van stadions bevinden, kunnen nog steeds alcohol kopen.

Het WK begint zondag als Qatar tegen Ecuador speelt.

Budweiser, een belangrijke sponsor van FIFA, is eigendom van bierproducent AB InBev en had de exclusieve rechten om bier te verkopen op het WK.

"Na besprekingen tussen de autoriteiten van het gastland en de FIFA, is besloten om de verkoop van alcoholische dranken te concentreren op het FIFA-fanfestival, andere fanbestemmingen en locaties met vergunning, en verkooppunten voor bier te verwijderen uit de perimeters van het FIFA World Cup 2022-stadion in Qatar," staat in een verklaring van het bestuursorgaan van het wereldvoetbal. "Er is geen impact op de verkoop van Bud Zero, die beschikbaar zal blijven in alle WK-stadions van Qatar.

"De autoriteiten van het gastland en de FIFA zullen ervoor blijven zorgen dat de stadions en de omliggende gebieden een plezierige, respectvolle en gezellige ervaring bieden voor alle fans. De toernooiorganisatoren waarderen het begrip en de voortdurende steun van AB InBev voor onze gezamenlijke inzet om voor iedereen te zorgen tijdens de Fifa World Cup Qatar 2022."

Budweiser plaatste vrijdag een bericht op Twitter waarin stond: "Nou, dit is onhandig", voordat het bericht later werd verwijderd. Een woordvoerder van AB InBev zei dat ze niet konden doorgaan met "sommige van de geplande stadionactiveringen" vanwege "omstandigheden waarover we geen controle hebben".

De Football Supporters' Association (FSA) had kritiek op de timing van het besluit om de verkoop van bier voor de meeste fans te verbieden.

"Sommige fans houden van een biertje bij een wedstrijd en andere niet, maar het echte probleem is de last-minute ommezwaai die spreekt over een breder probleem - het totale gebrek aan communicatie en duidelijkheid van het organiserend comité naar supporters toe", zei een FSA-woordvoerder.

"Als ze hier in een oogwenk van gedachten kunnen veranderen, zonder enige uitleg, zullen supporters begrijpelijke zorgen hebben of ze andere beloften met betrekking tot accommodatie, vervoer of culturele kwesties, zullen nakomen."

In augustus veranderde de FIFA de startdatum van het WK, zodat de eerste wedstrijd van de competitie Qatar zou zijn tegen Ecuador. De wedstrijd zou op 21 november worden gespeeld als de derde wedstrijd, waarbij Senegal tegen Nederland eerder die dag de openingswedstrijd zou zijn.





Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May