Assembleevoorzitter Bee steunt inspanningen stichting Hoob
17 Nov 2022, 09:37
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee


Als voorzitter van De Nationale Assemblee van Suriname in het algemeen en de ex-koninkrijksgenoten in het bijzonder, ben ik geïnformeerd en draag kennis van de inspanningen van de Stichting Hoob Nederland en Suriname om te komen tot een rechtvaardige oplossing voor dit vraagstuk. Ook heb ik kennis genomen van de petitie ingediend op 15 november 2022 aan de Tweede Kamer van het Koninkrijk der Nederlanden in verband met én vooruitlopend op de behandeling in de Tweede Kamer op 17 november 2022, derhalve neem ik indringende nota van de inhoud. Middels dit schrijven bevestig ik, dat ik als eerste onder de gelijken alsook ex-koninkrijksgenoot, volledig deze petitie onderschrijf en me erin kan terugvinden.

Dientengevolge doe ik publiekelijk een dringend beroep op de volksvertegenwoordiging in de Tweede Kamer van het Koninkrijk der Nederlanden, dat alles wordt gedaan in de vergadering van vandaag, 17 november, om onrecht teniet te doen en recht te doen zegevieren, in het bijzonder voor de ex-koninkrijksgenoten in voornamelijk Suriname. De enorme ongelijkheid tussen de verschillende rijksdelen kan Hare Majesteit koningin Juliana niet zijn ontgaan, tijdens haar bezoeken aan deze rijksdelen tussen 1950 en 1955. De verpaupering en enorme achterstanden, maar meer nog de door het volk van Suriname gedemonstreerde sympathie en verbondenheid moeten haar hebben ontroerd. Ik ontkom er niet aan, de instelling van de AOW in 1956 in dat licht te zien.

Tegen de achtergrond van het historisch verleden en het recentelijk bekendgemaakte voornemen om verontschuldigingen aan te bieden voor ons gemeenschappelijk slavernijverleden, kijk ik met bijzondere belangstelling uit naar de resultaten van de behandeling van het AOW-gat op 17 november in Tweede Kamer van het Rijk.
Ik verblijf,

De voorzitter van De Nationale Assemblée in Suriname
Marinus Bee MSc, LL.B

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May