Hofpresident zoekt oplossing geschil griffie en Staat
16 Nov 2022, 04:53
foto
Griffiers en het griffiepersoneel zijn in actie. Zij willen uitvoering van hun wensenpakketten. Maandag is een petitie aangeboden aan het Kabinet van de President. (Foto: René Gompers)


De president van het Hof van Justitie Iwan Rasoelbaks wil via een commissie van goede diensten een oplossing bewerkstelligen in het geschil tussen de griffie en de Staat. De Vereniging van Griffiers bij de Rechterlijke Macht en de Bond van Griffiepersoneel zijn vanaf maandag in actie. Zij zijn in onderhandeling met de Staat (ministerie van Justitie en Politie) over hun wensenpakketten.

Tot het moment waarbij de commissie van goede diensten zal aanvangen met de bemiddeling, heeft het hof voorzieningen getroffen met de inzet van leidinggevende griffiers en schrijfjuristen om spoedzaken normale voortgang te doen hebben. Zo vinden spoedkortgedingzaken normaal voortgang, evenals spoed familiezaken. Bij de rechter-commissaris vinden verzoeken van verdachten en bewaringen  normaal voortgang, evenals hoger beroepen daarvan. Enkele strafzittingen zijn kort uitgesteld, deelt het hof mee.

Rasoelbaks heeft de minister van Justitie en Politie en zijn team en de bonden uitgenodigd voor een onderhoud waarbij hij hen het voorstel heeft gedaan om uit het hof een commissie van goede diensten in te stellen, die als bemiddelaar met de bonden en de Staat overleg kan voeren om uit de impasse te geraken en te komen tot een voor nu aanvaardbare rechtspositieregeling. De commissie van goede diensten die is voorgesteld zal bestaan uit twee leden van het hof, die tevens  belast zijn met de interne personele aangelegenheden van de rechterlijke organisatie, en de directeur bedrijfsvoering van het hof.

Dit bemiddelingsvoorstel is door de hofpresident aan de Staat en de bonden gedaan tijdens  een bespreking in de late middag van 14 november 2022. Hierbij heeft hij hen op het hart gedrukt om het pad van overleg niet te verlaten en een beroep gedaan op de bonden om – indien gekozen wordt voor de bemiddeling – de acties dan op te heffen,  zodat de commissie in alle rust kan werken aan een oplossing en tegelijkertijd de schade voor de rechtspraak en de rechtszoekenden tot een minimum beperkt kan blijven.

Intussen heeft de Vereniging van Griffiers per brief aan de president van het hof kenbaar gemaakt akkoord te gaan met het voorstel tot de instelling van de commissie van goede diensten. Van de Bond van Griffiepersoneel moet nog vernomen worden of die akkoord gaat met de bemiddeling.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May