Haïtiaanse premier ontslaat topambtenaren
15 Nov 2022, 08:55
foto
De Haïtiaanse premier Ariel Henry, die zijn functie sinds juli 2021 bekleedt, heeft niet gezegd waarom de functionarissen zijn ontslagen. (Foto: Reuters)


De waarnemend premier van Haïti, Ariel Henry, heeft de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van het land, samen met zijn regeringscommissaris, ontslagen in een nieuwe ronde van politieke onrust die onder de schaduw van internationale sancties komt. Voormalig minister van Justitie Berto Dorce ontsloeg eerst regeringscommissaris Jacques Lafontant op bevel van Henry, voordat hij dagen later zelf werd afgezet samen met minister van Binnenlandse Zaken Liszt Quitel, volgens documenten verkregen door persbureau The Associated Press op maandag.

Henry heeft niet gezegd waarom de functionarissen weg moesten. Henry is minister van Binnenlandse Zaken van Haïti geworden, terwijl hij nog steeds premier is - hij nam de laatste post in juli 2021 op zich, minder dan twee weken na de moord op president Jovenel Moise. Emmelie Prophete Milce is benoemd tot minister van Justitie, de vijfde in de afgelopen twee jaar.

De Caribische natie heeft te maken gehad met toenemend geweld en instabiliteit, aangezien steeds machtigere criminele bendes strijden om controle in het politieke vacuüm dat is ontstaan ​​door de moord op Moise in Port-au-Prince op 7 juli vorig jaar. Een wekenlange blokkade van bendes op een belangrijke benzineterminal in de hoofdstad, die in september begon, leidde tot water- en elektriciteitstekorten, wakkerde de honger aan en belemmerde de reactie van lokale gezondheidswerkers op een dodelijke uitbraak van cholera.

De Haïtiaanse autoriteiten herwonnen eerder deze maand de controle over de terminal in Varreux en op zaterdag klonk gejuich door de straten van Port-au-Prince toen de benzinestations voor het eerst in twee maanden opengingen.

"Er is nu gas! Er is nu benzine!" mensen schreeuwden, terwijl ze toeterden en motorfietsen voorbij zoefden. "Ik zou dit de dag noemen waarop het leven opnieuw begint", zei Davidson Jean-Pierre (35) eigenaar van een klein schildersbedrijf.

Vorige week stonden bijna 400 vrachtwagens in de rij bij de terminal om hun tanks met brandstof te vullen, terwijl een zwaarbewapend politiekonvooi hen naar benzinestations in de hoofdstad en daarbuiten begeleidde.

De vrachtwagenchauffeurs arriveerden nadat de machtige G9-bendealliantie van Haïti, geleid door voormalig politieagent Jimmy Cherizier – bekend als “Barbecue” – aankondigde dat het de blokkade ophief, dagen na gevechten met de politie die de controle over het gebied probeerde te herstellen.

Maandag kondigde Canada nieuwe sancties aan tegen Cherizier onder een door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties goedgekeurd "sanctieregime" dat vorige maand gericht was tegen hem en andere leden van criminele bendes in Haïti.

De Canadese regering zei dat ze "redenen heeft om aan te nemen dat deze persoon zich schuldig heeft gemaakt aan daden die de vrede, veiligheid en stabiliteit van Haïti bedreigen en daden heeft gepland, geleid of gepleegd die ernstige mensenrechtenschendingen vormen".

"De sancties die Canada heeft opgelegd, zijn bedoeld om de stroom van illegale fondsen en wapens te stoppen om criminele bendes te verzwakken en uit te schakelen", zei het in een verklaring.

Canada en de Verenigde Staten hebben vorige week ook twee Haïtiaanse regeringsfunctionarissen gesanctioneerd vanwege hun vermeende banden met bendes, terwijl de twee landen gesprekken blijven voeren over de oprichting van een "niet-VN, internationale veiligheidshulpmissie" in Haïti.

Victoria Nuland, de Amerikaanse staatssecretaris voor politieke zaken, houdt dinsdag een virtuele ontmoeting met leiders van de Canadese en Caribische Gemeenschap "om Haïti te bespreken", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een verklaring.

Henry, de premier, had in oktober een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om een ​​"gespecialiseerde strijdmacht" op te richten om het geweld te onderdrukken - een oproep gesteund door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

Maar sommige Haïtiaanse maatschappelijke groeperingen hebben het vooruitzicht van buitenlandse interventie afgewezen. Veel voorvechters van rechten trokken ook de legitimiteit van Henry in twijfel en gaven hem de schuld van de politieke onrust, nadat hij vorig jaar presidents- en parlementsverkiezingen voor onbepaalde tijd had uitgesteld.





Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May