Jules Wijdenbosch: Nationale boodschap voor Suriname
14 Nov 2022, 04:54
foto
Jules Wijdenbosch signeert zijn jongste publicatie 'Politiek bestuurlijke oriëntatie'.


“In de afgelopen maanden hebben zich ontwikkelingen voorgedaan, dan wel versterkt die de leefbaarheid in ons land blijven bemoeilijken. Wij noemen in het bijzonder de op hol geslagen inflatie met een ongewenste hoge prijsspiraal, met vooral als voedingsbodem de ongebreidelde moordende wisselkoersstijgingen. Zolang wij als natie en volk deze ontwikkeling niet snel kunnen keren, dan zullen wij in een diepe(re) sociaal-economische crisis belanden. Dit moet dus met man en macht bestreden worden en plaats maken voor een leefbaar Suriname van economische groei, stabiliteit en welzijn.” Dit zegt ex-president Jules Wijdenbosch.

Wijdenbosch hield eerder dit jaar in de Buiten Sociëteit Het Park de boekpresentatie van zijn meest recente publicatie: Politiek bestuurlijke oriëntatie. Onder de genodigden bevonden zich vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties, vakbonden, journalisten, mediapersoonlijkheden en andere deskundigen.

Vanaf de boekpresentatie hebben verschillende personen belangstelling getoond voor de benadering die door Wijdenbosch werd gepresenteerd over de noodzakelijke attitudebreuk in de politiek, de constructie van het gewenste, de strategische groepen en de vereisten voor een modern politiek leider. In het traject na de boekpresentatie zijn een reeks activiteiten gepland, waaronder de uitgave van een nationale boodschap voor Suriname.

Wijdenbosch benadrukt in de nationale boodschap voor Suriname dat voor het bestaan en het voortbestaan van de natie, een keus gemaakt moet worden tussen economische politiek of politieke economie. Bij economische politiek worden economische wetmatigheden de hoofddoelstellingen die allereerst behartigd moeten worden in de samenleving, waarna sociale doelstellingen. Met politieke economie worden de omstandigheden bedoeld waarbij sociale doelstellingen als uiteindelijke hoofddoelstellingen worden aangemerkt, terwijl economische doelstellingen onontbeerlijk zijn om de sociale doelstellingen mede te realiseren. De boodschap geeft het kader voor een te realiseren operationeel beleid, met als uitgangspunt dat het beleid voor de komende jaren geënt moet zijn op de politiek-economische en maatschappelijke realiteit van Suriname.

Veiligheid, milieu, volksgezondheid, onderwijs en volkshuisvesting worden als hoofdbeleidsgebieden aangemerkt en de voorwaarden om deze te bereiken zijn geformuleerd. Volgens Wijdenbosch heeft politiek Suriname als taak alle stakeholders bij elkaar te brengen om diepgaand over het één en ander van gedachten te wisselen. Met elkaar zullen andere ontwikkelingsbenaderingen gezocht moeten worden, die sociaaleconomisch en sociaalmaatschappelijk en educatief acceptabel zijn, de leefbaarheid bevorderen alsmede sociale integratie, alomvattende ‘diversion and inclusion’ in zich dragen.

Ook zullen wij ons in 2022 moeten haasten met betrekking tot de nationale ontwikkeling en zullen beslissingen genomen moeten worden over onder andere nationale aanpak of individuele of groeps- en belangenbehartiging, de volgorde van de prioriteiten bij de aanpak, bevolkingspolitiek, onderwijs en politieke heroriëntatie.
Wijdenbosch stelt dat we de durf moeten hebben om de scherpte en omvang van de nationale problematiek onverbloemd en realistisch te schetsen. Er zal een proces van rationele meningsvorming gestimuleerd moeten worden, waardoor besluitvorming versneld op gang komt over een aantal kernpunten van het nationaal beleid. Bij de uitvoering van het voorgaande moet voorkomen worden dat ongefundeerde verwachtingen gewekt worden bij de bevolking, bijvoorbeeld dat alle problemen een direct antwoord hebben, dat alles tegelijk aangepakt kan worden of dat “het karwei” wel even geklaard kan worden als er maar een allesomvattend nationaal masterplan komt.

Ook geeft hij aan dat bij de Surinamers — in stad, district, binnenland, buitenland én social media — het besef moet groeien dat de grote reikwijdte van de Surinaamse financiële, staatkundige problematiek en financiële verhoudingen in dit land, slechts kan werken middels een gedeelde verantwoordelijkheid. Er moet bovenal duidelijkheid van beleid zijn, vooral omdat de financiële problemen pijnlijker dan ooit tevoren voelbaar zijn.
Hij doet een beroep op Surinamers om de inhoud van deze boodschap, aan te grijpen om de geboden kansen te benutten, zodanig dat die garantie voor een goede toekomst biedt ter verbetering van het sociaaleconomisch en maatschappelijk klimaat in ons land.

Volgens Wijdenbosch wordt politiek gezien als vormgeving aan de toekomst en het bestuur als de operationalisering daarvan. De inhoud van deze nationale boodschap is mede reden geweest om over te gaan tot de oprichting van een onafhankelijke politiek-bestuurlijke denkgroep welke een particulier initiatief is, divers van samenstelling is, maar één in betrokkenheid. De denkgroep wil niet de plaats van welk ander orgaan of instelling innemen, overnemen of vervangen. De doelstellingen van de denkgroep zijn onder andere:
- Het aanvullend inhoud geven aan het democratisch gehalte van onze samenleving,
- Het stellen van randvoorwaarden voor economische en productie ontwikkeling voor basisindustrieën als goud, rijst, bauxiet, aardolie, gas, aluinaarde, hout, vis, graniet
- Het presenteren van een toekomstvisie voor een gunstige ontwikkeling en het bestuurbaar maken van de Staat.
- Het richting geven aan denkwijzen en uitwerken van een programma over denkwijzen in de samenleving, feitelijk versus idealiter.
De denkgroep zal binnen afzienbare tijd geformaliseerd zijn en zal een maximum aantal deelnemers uit verschillende disciplines hebben.

Jules Albert Wijdenbosch heeft vanaf jonge leeftijd interesse getoond in onze staatsinrichting en heeft de studie bestuurskunde en politicologie afgerond. Hij heeft in en buiten Suriname verschillende functies vervuld. In Suriname heeft hij in het ambtelijke, het politieke en bestuurlijke functies bekleed als departementsdirecteur, Assembleelid, fractieleider, partijvoorzitter, raadsadviseur, minister, minister-president, vicepresident en als president van de Republiek Suriname.

De nationale boodschap kunt u in extenso hier downloaden.

pdf-icon.gif Een_boodschap_voor_de_toekomst_van_Jules_Wijdenbosch.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May