Mathoera legt uit wat er allemaal gedaan is voor militairen
12 Nov 2022, 08:46
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie vrijdagavond op een persconferentie van de regering. (Foto: René Gompers)


Inlopen van financiële achterstanden bij onder andere Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), aanschaf van uitrusting en materiaal, renoveren van werkruimten, duizenden bevorderingen, medailles, verhogingen van toelagen. Minister Mathoera van Defensie benadrukt dat het ministerie naar omstandigheden veel doet om het leger gezond en gemotiveerd te houden. Er zou nog veel meer gedaan kunnen worden maar de crisis maakt dat niet mogelijk. Dit jaar moet het leger het doen met een budget van SRD 657 miljoen.

Mathoera heeft op een regeringspersconferentie vrijdag, uitgelegd hoe het geld onder andere wordt besteed. "We hebben vorig jaar de bijzondere toelagen verhoogd," geeft ze aan. "Toelagen van ex-militairen zijn verhoogd. Wat SRD 250 was is naar SRD 500 gegaan, en wat SRD 750 was naar SRD 1250. We hebben PSU (persoonlijke standaard uitrusting), uniformen, schoeisel en riot gear aangeschaft. We hebben elke maand 1 afdeling gerenoveerd." Nu wordt in samenwerking met het Openbare Werken het gebouw van de militaire Politie gerenoveerd.

"Sinds mijn aantreden heb ik ongeveer 2.500 mensen bevorderd," vervolgt Mathoera. Ze geeft aan dat de achterstand in medailles wordt ingelopen. Er wordt dit jaar SRD 7 miljoen besteed om gouden, zilveren en bronzen medailles te produceren. "En als het geleverd wordt zijn we van plan om dit jaar weer in te lopen," kondigt ze aan.

Defensie heeft er ook voor gezorgd dat het Mungra Medisch Centrum zijn generator kon behouden. De instelling had een achterstand van SRD 800.000 opgelopen sinds 2014, deelt Mathoera mee. Ook bij PCS, waar ex- militairen behandeld worden, zijn achterstanden ingelopen, geeft ze aan.

Aan de voeding, waar er zo vaak over geklaagd is, is ook gewerkt. "Het is niet wat het zou moeten wezen maar het is in elk geval uitgebreid en gevarieerd," merkt Mathoera op. "We geven SRD 30 miljoen per jaar uit aan aanschaf van voeding." De manschappen hebben wat voorstellen gedaan om het transport te verbeteren. "Er is constant overleg met het personeel om na te gaan hoe we met kleine dingen de werkomstandigheden van de militairen te verbeteren."

Mathoera: "Tot de laatste cent van de begroting wordt gebruikt om zaken te realiseren voor militairen. Als we meer geld hadden, hadden we meer gedaan. Maar er is een begroting dat goedgekeurd is en we proberen -juist omdat we in een crisis zijn- daarbinnen dingen te realiseren. Alles is te toetsen, u kunt de cijfers naast elkaar leggen. We zijn heel transparant en open. Wat ons betreft hadden we meer willen doen… maar ja. Als de financiële omstandigheden verbeteren, zullen we meer kunnen doen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May