Biden juicht beter dan verwachte tussentijdse resultaten toe
10 Nov 2022, 10:41
foto
De Amerikaanse president Joe Biden is opgelucht over de betere dan verwachte resultaten bij de tussentijdse verkiezingen. (Getty Images)


De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn opluchting geuit nadat de Democraten tijdens de tussentijdse verkiezingen grote Republikeinse winsten hebben afgeweerd. Republikeinen strekken zich uit naar controle over het Huis van Afgevaardigden, maar Biden merkte op dat er dinsdagavond geen "gigantische rode golf" uitkwam.

Beide partijen kunnen nog steeds de Senaat winnen, die afhangt van drie races die te dichtbij zijn om een winnaar uit te roepen.

De partij die aan de macht is, momenteel de Democraten, lijdt meestal verliezen bij de eerste tussentijdse verkiezingen van een president.

Republikeinse strategen hadden gehoopt op grote overwinningen, aangezien de inflatie het hoogste punt in 40 jaar heeft bereikt en de waardering van Biden relatief laag is.

Maar gegevens van exitpolls suggereren dat kiezers de Republikeinen mogelijk hebben gestraft voor hun inspanningen om de toegang tot abortus te beperken.

Tijdens een toespraak in het Witte Huis op woensdagmiddag zei Biden dat de resultaten tot dusver hem een ​​"zucht van verlichting" hadden doen slaken. "Het was een goede dag, denk ik, voor de democratie", zei hij.

Hij voegde eraan toe dat zijn optimisme gerechtvaardigd was en dat hij journalisten die zware democratische verliezen hadden voorspeld, getergd had.

Gesteund door de beter dan verwachte nacht, zei Biden dat hij van plan is zich in 2024 herkiesbaar te stellen. "Het is onze bedoeling om opnieuw deel te nemen, dat is onze bedoeling geweest", vertelde Biden, die deze maand 80 wordt, aan verslaggevers.

De Republikeinen naderden ondertussen de 218 zetels die ze nodig hebben om de Democraten de controle over het Huis te ontnemen.

Als de Republikeinen een van beide kamers van het Congres winnen, kunnen ze de agenda van de president blokkeren. Het Witte Huis zet zich ook schrap voor congresonderzoeken naar de regering-Biden.

Biden zei dat hij bereid was om met de Republikeinen samen te werken en volgende week tweepartijenoverleg zou organiseren. Maar de president zei ook dat hij geloofde dat het Amerikaanse volk elk onderzoek onder leiding van de Republikeinen als "bijna komedie" zou beschouwen.

Welke partij twee van de drie verkiezingen in Arizona, Georgia en Nevada wint, zal de Senaat controleren.

De race van de Senaat in Arizona neigt naar de Democraten, terwijl Nevada een gok is, volgens schattingen van de BBC-partner CBS News.

De strijd in Georgië tussen de Democratische senator Raphael Warnock en de Republikeinse uitdager Herschel Walker moet volgende maand worden beslist door een tweede ronde. Geen van beide kandidaten overschreed de drempel van 50% die nodig is voor een regelrechte overwinning.

Een van de meest gewaardeerde overwinningen van de Republikeinen tijdens de tussentijdse verkiezingen was het verslaan van Sean Patrick Maloney uit New York, de campagneleider van het Huis van de Democraten.

De grootste trofee van de avond voor Democraten was het omdraaien van een Amerikaanse Senaatszetel in Pennsylvania. John Fetterman, die herstellende is van een beroerte, versloeg de Republikein Mehmet Oz, een politieke nieuwkomer en beroemde arts. Oz werd gesteund door voormalig president Donald Trump, die door sommige analisten de schuld krijgt van de teleurstellende nacht van de Republikeinen.

De matige resultaten hebben zelfs een vraagteken geplaatst bij de timing van de algemeen verwachte verklaring van Trump van een comeback-bod voor het Witte Huis in 2024. Hij had volgende week een aankondiging beloofd.

Maar één van zijn adviseurs, Stephen Miller, vertelde het conservatieve netwerk Newsmax dat hij Trump heeft aanbevolen om te wachten totdat de beslissing over Georgië is genomen.

Trump had gemengde resultaten van de meer dan 300 kandidaten die hij steunde. Kandidaten die hij koos voor open Senaatszetels in Ohio en North Carolina wonnen. Maar andere kanshebbers die Trump zelf had uitgekozen in de races van de gouverneurs van Michigan en Pennsylvania, verloren.

Trump gaf op sociale media toe dat de verkiezingsresultaten "enigszins teleurstellend" waren. Maar hij hield vol dat het "vanuit mijn persoonlijk standpunt een zeer grote overwinning was."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May