Politiebond zet vergadering voort bij Assembleegebouw
09 Nov 2022, 06:51
foto
Na de algemene ledenvergadering dinsdag togen de leden van de Surinaamse Politie Bond naar De Nationale Assemblee. Daar is de vergadering voortgezet. (Foto: René Gompers)


De Surinaamse Politie Bond gaat om 10.00 uur weer naar De Nationale Assemblee om te horen van Assembleevoorzitter Marinus Bee, of het ontslag van de hoofdinspecteurs Raoul Hellings en Sergio Gentle wordt teruggedraaid. Verschillende keren heeft bondsvoorzitter Poetini Atompai duidelijk gemaakt dat het aan de samenleving ligt om mee te doen aan het protest van de politie. Assembleelid Edward Belfort (ABOP) stelt dat de regering de twee gewapende machten tegen zich heeft en aftreden onvermijdelijk wordt.

"Ala den gon fu a kondre de dya," merkt Belfor tijdens het protest op. "Wie gaan ze nu sturen om de orde te handhaven?" Naast Belfor hebben de fracties van de NDP en NPS zich ook laten zien tijdens het protest. Samen met Bee kwam ook VHP-fractieleider Asis Gajadien naar buiten. "Grondwettelijk heeft Suriname twee gewapende machten," benadrukt Belfort. "Een is al hier de tweede is in aantocht. Dat betekent, in feite is meneer Santokhi al met een been uit het ambt is gelicht. Als hij zo door wil gaan, gaat hij straks zien dat hij uit het ambt zal worden gelicht." Al geruime tijd roert de militaire bond bij het ministerie van Defensie zich ook. Zij zijn zeer ontevreden over de gang van zaken. Intussen blijkt dat de vakbond bij de militairen ook in beraad is.

“Komende dagen wordt spannend,” merkt Atompai op. “Het land is niet stuurloos. Er is een waarnemend president. Men moet komen praten. Je kan niet donderdag een korpsrapport hebben en vrijdag iemand ontslaan. In minder dan 24 uur heb je een strafvoorstel, het is van KPS naar Juspol gegaan, van Juspol naar het kabinet, van het kabinet naar Biza, van Biza weer naar kabinet, dan weer naar Juspol en van  Juspol terug naar het KPS.” Tijdens een onderhoud met waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft hij gevraagd om over het ontslag met het staatshoofd om de tafel te zitten. Brunswijk kan niet voorbijgaan aan de ontslagresolutie die door Santokhi is getekend. Deze kwestie wordt vandaag voorgehouden aan de leden van de politiebond.

Secretaris Revelino Eijk merkt op dat er lang gewacht moet worden op beschikkingen of resoluties. "Dat duurt jaar in jaar uit. Het kan niet in orde worden gemaakt. Maar nu zie je hoe slagvaardig men te werk is gegaan. Heel snel zijn resoluties uitgekomen.”

Na een kort gesprek met Assembleevoorzitter heeft Atompai de leden meegedeeld dat zij zich woensdag om 10 uur moeten aanmelden bij De Nationale Assemblee. De Motor Surveillance Dienst, de basispolitiezorg, de opleidingen en de Regio Bijstandsdiensten zullen stil liggen. Er zal ook niet geoefend worden voor het Srefidensi defilé. Atompai tot de samenleving: “Ik wil niemand oproepen maar het is aan u in hoeverre u Hellings en Gentle wil ondersteunen. Maar iedereen is vrij om mee te doen!”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May