De zin en onzin van Dr Karen Heij
08 Nov 2022, 22:25
foto


Op woensdag 26 oktober jl heeft de Nederlandse Dr. Karen Heij op het Instituut voor Opleiding van Leerkrachten een lezing gehouden getiteld: 'De zin en onzin van toetsen'. De lezing  was eenrichtingsverkeer gericht, dus Dr. Heij vertelde haar verhaal en de aanwezigen luisterden.

De zin
De lezing was sowieso heel leerrijk en er is een aantal zaken die Dr. Heij aanhaalde die het discussiëren waard zijn:
- Toetsing  gaat over wat vindt je belangrijk. Met toetsing sluit je mensen uit. Mensen die een onvoldoende hebben, mogen niet verder. Doen wij het eerlijk? Doen wij het rechtvaardig? Moet het niet anders zijn? Hoe weten we dat mensen ten onrechte slagen en ten onrechte bakken.
-  Een toets wordt ingezet als wij 'iets' niet direct kunnen vaststellen.
- Toetsen zijn subjectief. Omdat je  niet zomaar objectief kan vaststellen wat de leerling wel en niet kan.  
- Onderwijs is een weerspiegeling van de samenleving. Het is een voortdurende selectie van de beste. De kinderen die het minst intelligentie hebben moeten het kortst naar school. Wij willen alleen investeren in intelligente kinderen.                                                                                                                                                                      
De onzin
De eerste vragen die gesteld moeten worden:
- Zijn deze vernieuwingen in het onderwijs wettelijk door DNA goedgekeurd? Het antwoord is NEE.
- Zijn de certificaten en diploma’s rechtsgeldig en is er al nagegaan als de leerlingen en studenten aansluiting zullen vinden in het buitenland? NEE
- Men is gestart met de vernieuwingen, maar is het plan van aanpak volledig uitgewerkt, dus vanaf het eerste leerjaar tot en met het 12de leerjaar? Het antwoord is NEE.
- Zijn de readers, leerplannen, overgangs- en slagingsnormen van de 9de, 10de, 11de en 12de leerjaar al af ? NEE
- Hebben de scholen voldoende meubilair en zijn de practicumlokalen met alle materiaal al in orde? Is het totaal infrastructuur in place om dit immens plan succesvol te realiseren? NEE
- Zijn de leerkrachten al getraind om de competenties van leerlingen te kunnen bepalen? Zo nee wanneer zal dat gebeuren en wie zal de trainingen verzorgen? Zullen deze getrainde leerkrachten meer gaan verdienen en hoeveel meer?

Mevrouw Heij heeft tijdens de lezing haarfijn aangegeven wat Suriname van zijn toekomstige burgers verwacht. Dit profiel is al goedgekeurd door het ministerie, maar is er afgestemd met het onderwijsveld, maatschappelijke groepen en het bedrijfsleven?. Hoe weet ze dan wat de karaktereigenschappen van de nieuwe burgers moeten zijn volgens Suriname?                                                                                                                                                 

Opmerkelijk is dat ze niet instaat is geweest Nederland te overtuigen haar onderwijsmethode toe te passen, maar het wel komt verkopen aan Suriname.
- Ze heeft niet kunnen aantonen welk land in de wereld haar onderwijsmethode succesvol heeft toegepast. Haar onderwijsmethode is dus nog niet gevalideerd, maar zonder een pilotproject uit te voeren, wil ze het meteen op landelijk niveau toepassen in Suriname. Zijn onze kinderen dan de proefkonijnen?

Met onze kinderen experimenteren

Suriname blijft steeds ondoordachte en impulsieve handelingen plegen in het onderwijs. Zijn we al vergeten dat in 2013 het biologieboek 'Handboek biologie voor jou' van Nederland met veel fanfare werd aangekondigd en aangeschaft, maar eenmaal in Suriname bleek het ongeschikt te zijn voor onze GLO-scholen? Dit project heeft 8,2 miljoen Euro’s gekost, maar de boeken zijn nooit gebruikt. Verloren geld die voor meubilair kon worden gebruikt.

In 2014 bij de start van LBO is er een opleiding 'Handel en administratie' gestart op IOL. Deze leerkrachten hebben nu bijna geen werk. Al die vakken (Theorie van de handel, Calculatie, en Administratieve hulpmiddelen ) bestaan niet meer.

In september 2020 kondigde de minister afstandsonderwijs aan op de GLO en secundaire scholen. Het werd een totale mislukking. Ook werd in 2021 MULO C (alleen talen) aangekondigd. Dat gaat niet meer door. Het past niet meer in de vernieuwingen. Ook zo’n mislukking.

In de loop der jaren zijn meerdere projecten in het onderwijs gestart, maar zijn allemaal op een mislukking uitgelopen, omdat men er onvoldoende over had nagedacht, al te vaak impulsief handelt en niet vatbaar is voor kritische aantekeningen.

Ondanks het feit dat door de Covid-19-periode scholen twee jaren lang onvoldoende gefunctioneerd hebben wil een toevallige minister nu landelijk, zonder referentie uit het buitenland, met onze kinderen gaan experimenteren. Is dat eerlijk? Is dat rechtvaardig? Kan dat zomaar? Moet het niet anders zijn?

Het is dus allemaal onzin omdat er niet eens een uitgewerkte plan van aanpak is. De belangrijkste hamvragen blijven nog steeds keihard overeind: Hoe levensvatbaar is het? Wat gaat het in Euro’s kosten en wie gaat het betalen?

Ricky Stutgard
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May