Vermogen Kameroen ver verwijderd heldendaden uit 1990
09 Nov 2022, 02:56
foto
Spelers van Kameroen vieren feest na derde plaats in de Africa Cup of Nations in het Ahmadou Ahidjo Stadium, Yaounde, Kameroen. Ze wonnen van Burkina Faso. (Foto: Reuters)


Het imago van Kameroen als wereldbeker-gatecrashers, in staat om topkandidaten neer te halen en verwoesting aan te richten, is vervaagd na twee decennia van mislukking in de finale. Er zullen beperkte verwachtingen zijn van de Indomitable Lions in Qatar, waar ze in een moeilijke groep zitten met Brazilië, Servië en Zwitserland, nadat ze geen enkele impact hebben gehad sinds hun legendarische heldendaden in Italia '90.

Dat blijft hun hoogtepunt, aangezien een charismatische kant tot de verbeelding van de wereld sprak met gelijke mate van trucjes en agressie en ze de eerste Afrikanen werden die de laatste acht bereikten.

Schitterend in hun kleurrijke groene, rode en gele uitrusting, waren ze baanbrekend voor het Afrikaanse spel en werden ze nog steeds gezien als een referentiepunt voor het continent.

Shirts van Kameroen zijn misschien nog steeds wereldwijd populair, maar het is lang geleden dat ze met succes werden gedragen op het WK.

Ze zijn sinds 1990 naar vijf WK-toernooien geweest, maar wonnen slechts één van de vijftien wedstrijden – een onbeduidende overwinning op Saudi-Arabië tijdens de finale in Azië twintig jaar geleden.

Hun primaire ambitie in Qatar zal zijn om te proberen nog een overwinning onder hun riem te krijgen, maar het zal moeilijk worden voor een ploeg die het toernooi binnensloop dankzij een doelpunt diep in de blessuretijd aan het einde van de extra tijd in de tweede etappe van hun play-off uit gelijkspel tegen Algerije in maart.

Het was pas de tweede wedstrijd die waarin Rigobert Song de leiding had. Song was hun jarenlange verdediger en aanvoerder die slechts enkele weken voor de play-off de leiding overnam.

Het ontslag van de Portugese coach Toni Conceicao, ondanks een derde plaats in de finale van de Africa Cup of Nations aan het begin van het jaar, was één van de eerste daden van de nieuwgekozen voorzitter van de voetbalbond Samuel Eto'o.

De meest succesvolle speler van Kameroen heeft geen tijd verspild om zijn stempel op het team te drukken en zal net zo goed een beslisser zijn in teamaangelegenheden in Qatar als coach Song.

Eto'o heeft Brentford-spits Bryan Mbuemo overgehaald om zich bij het team aan te sluiten, samen met een handvol andere in Frankrijk geboren voetballers met Kameroense roots, maar of het hun lot een significante boost geeft, valt nog te bezien.

Kameroen is Afrika's meest frequente bezoeker van het WK, met zeven eerdere toernooi-optredens, maar dit lijkt waarschijnlijk weer een oefening in frustratie te zijn.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May