Gajadien: Hoge koers door tekortkoming monetaire autoriteiten
07 Nov 2022, 00:01
foto
Assembleelid Asis Gajadien (VHP)


De wisselkoers die de magische grens van SRD 30 voor de US-dollar is gepasseerd, komt door tekortkomingen in het monetaire en fiscaal beleid. Dit komt bovenop dat er geen optimaal vertrouwen is. Zo reageert Assembleelid Asis Gajadien (fractieleider VHP) op een vraag van Starnieuws. 

"Op monetair gebied hebben we gemerkt dat de Centrale Bank doorgaat onder dezelfde omstandigheden met de open Markoperaties. Dit, ondanks de kritieken vanuit de financiële wereld alsmede De Nationale Assemblee". Gajadien merkt op dat de besluiteloosheid tussen de monetaire autoriteiten in het land, in deze de minister van Financiën & Planning en governor van de Centrale Bank van Suriname, de oorzaak is van de voortzetting van dit wanbeleid. Naast het vasthouden van bijkans SRD 4 miljard welke reeds vastzat bij de banken en het verzekeringen circuit, is inmiddels bijkans SRD 1.6 miljard aan de rente uitbetaald, stelt het Assembleelid.

"Ook op het gebied van het fiscale beleid lopen wij enorme achterstanden op waardoor adequaat inspelen op de import- en exportinkomsten, niet ondersteunend is naar het koersregime". Voorbeelden zat merkt Gajadien op als hij aangeeft dat de inkomsten uit de goudsector, nog niet is wat ze wezen moeten. Ook de inkomsten uit de houtsector vertonen grote discrepantie tussen de productie en de exportcijfers uit het buitenland. De VHP-topper vindt dat er spoedig hierin verandering zal moeten komen om de koers stabiel te kunnen houden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May