Wisselkoers US$ overschrijdt magische grens van SRD 30
05 Nov 2022, 00:00
foto
Diverse cambio's verkopen een US-dollar voor SRD 30 en daarboven. De vraag naar valuta is nog steeds groter dan het aanbod.


De wisselkoers voor de US-dollar is de magische grens van SRD 30 voor de US-dollar gepasseerd. Dit, op basis van de notering van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die de marktconforme koers registreert op basis van de transacties. Hoewel president Chan Santokhi een platform heeft ingesteld die met voorstellen moet komen om de wisselkoers te stabiliseren, is er weinig bewegingsruimte. Cambiohouders zeggen aan Starnieuws dat de vraag naar valuta nog steeds hoger is dan het aanbod.

Hoewel er veel kritiek is op de Open Markt Operaties (OMO) van de CBvS, gaat het hier om een maatregel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De regering is opnieuw aan het onderhandelen met het IMF, maar het zal nog enige tijd duren voor er overeenstemming is. Tot dan toe is er weinig bewegingsruimte om de wisselkoers te kunnen beteugelen. In het platform is het voorstel besproken om de brandstofsubsidie aan te pakken. De president zei in De Nationale Assemblee dat maandelijks SRD 350 miljoen aan brandstof wordt gesubsidieerd. Dit geld kon worden gebruikt voor de bouw van huizen.

De gesprekken met het IMF zijn gestart om een herdefiniëring van het herstructureringsprogramma te bespreken. Op beleids- en technisch niveau, wordt nu verder gewerkt, aan de inbedding van parameters, die het programma dragelijker zullen maken, en ruimte zullen bieden, voor sociale investeringen, zei Santokhi in De Nationale Assemblee.

De verwachting is volgens de president dat binnen enkele weken, het aangepaste programma, gepresenteerd kan worden, en een team van het IMF, naar Suriname kan afreizen, voor de finale besprekingen. Hierna zal het programma aangeboden kunnen worden aan het bestuur van het IMF. Op basis van het aangepaste programma, zullen bepaalde meetpunten, aangepast worden, en wordt er meer ruimte gecreëerd, voor de financiering van het sociaal programma.

VHP-fractieleider Asis Gajadien voerde in De Nationale Assemblee aan dat de regering veel effort stopt om de koers te beheersen, maar de CBvS doet wat ze wil. Met de OMO's wordt er veel rente gepompt in de samenleving. Op één dag is er 1.6 miljoen aan rente uitgegeven. Gajadien wil een drastische ombuiging van het beleid van CBvS. Aan de ene kant wordt de kraan dichtgedraaid om de koers te beheersen, maar aan de andere kant komen er grote hoeveelheden geld in de samenleving. Er moet gehandeld worden om de samenleving te beschermen. Met het IMF moet er snel een overeenkomst worden bereikt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May