VES zal uitnodiging president met beide handen aangrijpen
03 Nov 2022, 02:48
foto
President Chan Santokhi feliciteert VES-voorzitter Steven Debipersad met het 50-jarig bestaan van de organisatie op 17 oktober.


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is tijdens de herdenking van haar 50e jubileum door president Chan Santokhi gevraagd om actief een bijdrage te leveren aan het financieel-economisch herstel van Suriname. De VES zal hiertoe nog door de president worden uitgenodigd. De organisatie zegt in haar blad Inzicht van november "zich er terdege van bewust te zijn dat het water aan onze lippen staat. Herstel van de economie is absoluut noodzakelijk voor de ontwikkeling van ons land en het welzijn van elke burger."

De VES is van mening dat het economische roer drastisch om moet en is bereid een bijdrage aan de ombuiging van het economisch beleid te leveren. Daartoe moet het sterk gedaalde vertrouwen van de gemeenschap in het beleid van de regering worden herwonnen. De VES is zich ervan bewust dat niet alle verkeerde beslissingen meer kunnen worden gecorrigeerd. "Zo kunnen we meer dan een jaar vasthouden aan een achterhaalde wisselkoers en de daarmee gepaard gaande verarming niet meer terugdraaien. Zo ook niet de nodeloze aanstelling van meer dan 4.000 nieuwe ambtenaren. Anderzijds moeten we wel alle zeilen bijzetten en alle stakeholders op hun respectieve beleidsgebieden betrekken om met de regering de 'dwarsliggende' issues welke nog te beïnvloeden of te corrigeren zijn weg te werken.
Uitgangspunt is dat we als collectief dienen te slagen en succesvol onze economie naar grotere welvaart te ontwikkelen."

Enkele issues die voor de VES corrigeerbaar zijn:
1. Daadwerkelijke uitvoering van het Regeerakkoord 2020-2025, welke ongeveer op de helft is blijven steken.
2. Bijstelling/actualisering/sanering van het Herstelplan 2020-2022 met een nieuwe tijdsplanning.
3. Daadwerkelijke uitvoering van het vastgelopen EFF-samenwerking met het IMF om (na het mislopen van de 3e en 4e tranche) de 5e tranche niet te missen.
4. Na het bereikte akkoord met de Club van Parijs ook realistische akkoorden met de bilaterale schuldeisers en de Opperheimer bondholders.
5. Daadwerkelijke sanering van het ambtenarenapparaat en (gefaseerd) vervangen van benoemde Friends, Family, Sponsoren en Loyalisten die niet aan de functievereisten voldoen; zowel in het staatsapparaat als in de staatsbedrijven.
6. Omzetten van alle openlijke en verkapte objectsubsidies in een functionerend subject subsidiestelsel voor ondersteuning van de meest kwetsbaren in onze samenleving.
7. De systematische verbetering van het investeringsklimaat.
8. Stopzetting van de plannen voor 3 nieuwe Ambassades, evaluatie van de effectiviteit van de 20 buitenposten en (tijdelijke) daadwerkelijke sluiting van de minst effectieve Ambassades/consulaten.
9. Evaluatie van wetgeving en beleid m.b.t. gronduitgifte en -gebruik en adequate maatregelen ter bestraffing en voorkoming van herhaling van o.a. Sabaku en Kronenburg gronduitgifte schandalen.
10. Operationaliseren van de Anti-Corruptie Wet w.o. vastlegging bij de notaris van de vermogens/bezittingen van alle PEPs (Politically Exposed Persons) en verwanten.
11. Prioriteit geven aan de Wet Openbaarheid van Bestuur.
12. Kritische beoordeling van alle posten en bijstelling van de ontwerp Begroting 2023 naar een acceptabel tekort, conform internationale gangbare normen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May