ABOP/PL fractie benadrukt noodzaak daadkracht
01 Nov 2022, 20:19
foto
Obed Kanape, fractieleider van ABOP/PL tijdens de algemene politieke beschouwingen.


ABOP/PL-fractieleider Obed Kanape en Evert Karto (waarnemend fractieleider) hebben tijdens de algemene politieke beschouwingen de aandacht gevraagd voor verschillende zaken. Kanape merkte opdat volgens de president de regering weinig kan doen op invloeden van buiten. Het Assembleelid vindt dat er keuzes gemaakt moeten worden en nationaal en internationaal beleid. Karto stelde dat te veel praten het land niet vooruit zal brengen. Hoewel de dreigingen en uitdagingen van de regering heel erg groot zijn, moet de regering volgens hem realistisch zijn in haar doen en laten en moet nu meer dan ooit daadkracht getoond worden.

Kanape pleitte voor de ontwikkeling van de lokale productie en zei dat het daarbij niet alleen gaat om grote bedrijven en grote investeerders, maar erkenning van wat er reeds is en daarmee andere creatieve vormen ondersteunen. “De creatieve industrie maakt zoveel bewegingen in de wereld maar hoe brengen we Surinamers zover om niet alleen te consumeren, maar ook eigen creatieve productie te maken?” Om dit te doen moeten we intellectuele eigendom en auteursrecht beter aanpakken in dit land.

Er moet volgens Kanape gekeken worden naar de mogelijkheid voor het instellen van stalweides, zodat meer Surinamers kunnen bouwen. “Op een stuk land van 1.5 ha kan je niet één koe hebben. Terwijl Surinamers met meer dan tien mensen in een huis wonen”. Men kan volgens Kanape niet langer dan 40 jaar een terrein hebben er is geen gebouw erop, maar alleen een omrastering en gras voor een koe. Dat is geen in cultuur brengen van een terrein. “Als er een keus wordt om Surinamers tegemoet te komen moet de ene Surinamer en de ene koe het begrijpen, want we willen mensen meer zekerheid geven. We raken veel potentie kwijt omdat de gezinssituatie er slecht uitziet”. Kanape vroeg de regering per district te kijken naar het instellen van stalweides.

Kanape vroeg ook aandacht voor de scholen in het binnenland. Er is volgens hem een bedrag vrijgemaakt voor de renovatie van scholen, maar dat gemeenschappen nog steeds vragen wanneer de scholen in de verschillende gebieden in het binnenland aangepakt zullen worden. Hij vroeg dringende aandacht hiervoor ook omdat ouders hun kinderen op Franse scholen zetten vanwege de slechte organisatie van scholen de oostgrens. De parlementariër pleitte daarnaast voor de gezondheidszorg waarbij hij aandacht vroeg voor de Medische Zending die volgens hem geen stiefmoederlijke behandeling mag krijgen. “Als we weten dat gezondheidssector bijna uit elkaar valt dan moet het grootste deel van de middelen daar gaan”, zei Kanape. Hij stelde ook vragen over de selectieprocedure op de medische opleiding. Nu zitten we met loting van jaarlijks 60 studenten die toegelaten worden. “Waaraan ligt het? Moeten we meer docenten aantrekken? Moet de faculteit groter worden? Als je een tekort heb en moet importeren is het toch niet duurzaam. Als studenten terugkeren moeten ze toetsen maken en is het moeilijk toestemming te krijgen om een praktijk op te zetten. In de gezondheidssector moeten we geen kartelvorming tolereren. Als dat optreedt moeten we het bossen”, benadrukte Kanape.

Karto merkte op dat het toe te juichen is dat de regering reeds zaken heeft kunnen realiseren, maar dat deze lang niet genoeg zijn. “Het is niet zo dat het volk ondankbaar of ongeduldig is, maar het volk kijkt uit naar die beloftes die zijn gemaakt. Het volk weet wat de regering heeft overgenomen. Als we kijken naar de verschillende verhogingen kunnen we concluderen dat het volk begrijpt dat de verhogingen onvermijdelijk zijn, maar deze niet meer aankunnen”, stelde Karto.

Diverse parlementariërs hebben aangegeven dat de regering hard eraan werkt dat er ondersteuning komt voor de onderste laag van de samenleving. Karto wilde concreet van de regering weten wanneer de samenleving verlichting van hun omstandigheden mogen verwachten sinds de inflatie is toegenomen. Hij vroeg de regering ook transparanter te zijn in het beleid en niet te denken dat alleen 1 partij het land bestuurt. “De verkiezingen zijn voorbij. Iedere burger heeft de taak te werken aan de opbouw van zijn of haar land maar dan moet de gelegenheid ook geboden worden ongeacht welke politieke partij”, stelde Karto. Volgens hem mogen de verkiezingen geen show zijn van beloftes maar een evaluatie, een aanbieding van uit te voeren beleid. “Wij zullen samen die ontwikkeling moeten brengen uiteindelijk. Het land is van ons allen ongeacht politieke kleur en etniciteit. Wij moeten leren uit het verleden en zaken die het land hebben vernietigd ver achterwege laten”, benadrukte Karto.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May