Rusland legt nadruk op financieel beleid en schrikbarende verarming
01 Nov 2022, 05:28
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland gaat in op de jaarrede van de president. (Beeld: DNA)


Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, heeft gisteren tijdens de algemene politieke beschouwingen het gevoel van onbehagen in de samenleving besproken. Volgens Rusland heerst er grote ontevredenheid onder de bevolking. In zijn bijdrage heeft hij vooral de nadruk gelegd op de wisselkoers, het financieel beleid en de armoede. “Al bij de machtsovername was het bekend dat verslechtering van leefomstandigheden zou plaatsvinden, maar de armoede toename is schrikbarend en baart ons grote zorgen”, zei Rusland.

Grote delen van de samenleving zoeken naar wegen om te overleven en een houvast voor de nabije toekomst. Er heerst volgens hem een ernstige ontevredenheid waaraan niet voorbij kan worden gegaan. “Er heerst armoede en de tijd van actie nemen is nu. Immers, honger verdraagt geen uitstel en leidt vaak tot wanhoop. Wij zijn doordrongen van het besef dat armoede niet alleen tot groot ongemak leidt, maar dat armoede ook het democratisch gehalte van ons land armoedig maakt”, sprak Rusland.

De politicus gaf aan dat binnen enkele maanden een dramatische ontwikkeling op het vlak van de wisselkoers is waar te nemen. Dit heeft voor een aanzienlijke daling van de koopkracht gezorgd. Begin april was de koers gemiddeld rond SRD 21.65, maar daalde later in de maand en in de daaropvolgende maanden weer. Echter, vanaf juli tot heden vond de ontwaarding van de SRD in rap tempo plaats. “De koers bevindt zich momenteel op een gemiddeld niveau van SRD 29,40 en er zijn geen tekenen dat een neerwaartse ontwikkeling zal plaatsvinden”, zei Rusland. Over de periode april – heden genomen heeft er op basis van de noteringen van de Centrale Bank, een afzwakking van de SRD van maar liefst 36% plaatsgevonden. Volgens Rusland komt deze ontwikkeling voor de burgers boven op extra uitgaven en kostprijsstijgingen die verband houden met aangepaste tarieven voor nutsvoorzieningen en op gestegen importprijzen die voornamelijk aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne toe te schrijven zijn.

Rusland sprak over een zeer zorgelijke situatie. Om het vraagstuk van de wisselkoers aan te pakken proberen monetaire autoriteiten door maatregelen de binnenlandse vraag en daarmee ook de deviezenvraag, te verminderen. Voor de exportsector is een retentiemaatregel ingevoerd waarvan de resultaten volgens Rusland nog niet goed zichtbaar zijn. “Een aandachtspunt blijft de toenemende dollarisatie in de economie, waarbij goederen en diensten in vreemde valuta geprijsd worden en te vaak betaling in vreemde valuta wordt bedongen. Bijgevolg is er een competitie voor exportdollars voor het plegen van zowel binnenlandse als buitenlandse betalingen”, haalde Rusland aan. Volgens hem zal geen enkel exportpakket voldoende zijn om zowel aan binnenlandse als aan buitenlandse betalingsverplichtingen te voldoen.

Rusland is van mening dat de open markt operaties die de Centrale Bank heeft ingezet, niet effectief zijn gebleken en terecht aan grote kritiek blootstaan. Hij zei dat de gemeenschap een indruk heeft dat financiële instellingen gretig gebruik hebben gemaakt van de veilingen van de Centrale Bank om zichzelf te verrijken. De banken zouden hieraan minstens SRD 1.5 miljard hebben verdiend. Rusland vroeg hoe dit beleid van de Centrale Bank zich verhoudt met het algemeen beleid, waarbij verhoging van productie geproclameerd wordt. “Is het aannemelijk dat bankinstellingen nieuwe productieondernemingen zullen financieren tegen lage rentetarieven als zij zonder enige inspanning 90% en zelfs meer kunnen krijgen van de Centrale Bank? Maakt de Centrale Bank dermate hoge winsten dat zij met gemak zulke rentevergoedingen kan verstrekken? Waarom dan niet deze winsten, zoals de Bankwet voorschrijft, aan de Staat uitkeren ter financiering van het sociaal pakket van de regering of voor de aanleg van productiegerichte infrastructuur?”, vroeg Rusland.

Over de retentieregeling zei Rusland dat het nog moet blijken als hiermee de gewenste successen geboekt zullen worden. Hij gaf aan dat ervaringen van het verleden hebben geleerd dat zulke interventies van de autoriteiten aanleiding hebben gegeven tot onderfactureren van exporten en overfactureren van importen. Rusland vroeg aandacht voor de nationale productie. Hoewel de olie- en gasindustrie in opmars is, zei Rusland dat daarop wachten betekent dat op korte termijn niet aan het verlangen van het volk voldaan zal worden om zichtbare verlichting te brengen in de noden. “Het is met name voor het aantrekken van de werkgelegenheid van het allergrootste belang dat snel bestudeerd wordt in welke sectoren initiatieven genomen kunnen worden die op korte termijn tot verhoging en diversificatie van de nationale productie kunnen leiden”, stelde Rusland.

Over de agrarische sector zei de NPS-fractieleider dat het bewezen is dat deze sector de basis is voor het creëren van welvaart en een wezenlijke bijdrage levert aan de groei van de economie. Echter het ontwikkelen van agrarische projecten zonder een marktgerichte strategie, heeft geen kans van slagen. “Boeren overal ter wereld zijn ondernemers. Dit houdt in dat de organisaties en instituten versterkt moeten worden om competitief te kunnen opereren op de vrije markt zowel nationaal, regionaal als internationaal. Bij het ontbreken van dit ontwikkelingsniveau zal elke stap om de agrarische sector naar een hoger niveau te trekken falen”, betoogde Rusland. Voldoende data zijn van belang indien wij investeringen in deze sector willen stimuleren. ICT speelt daarbij een hele belangrijke rol in het verschaffen van data en meer nog om het marktmechanisme te bevorderen. Duidelijk is volgens Rusland dat er een transformatie zal moeten plaatsvinden van onze agrarische sector inclusief de rol van het ministerie van LVV.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May