Gajadien eist transparantie en verantwoording regering
01 Nov 2022, 00:00
foto
VHP-fractieleider Asis Gajadien eist transparantie en verantwoording van de regering.


Transparantie en verantwoording vormde de rode draad van de inleiding van VHP-fractieleider Asis Gajadien bij de politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee. Verantwoording afleggen en transparantie zijn de basisprincipes als we een samenleving willen verheffen en tot ontwikkeling willen brengen, onderwees Gajadien. Hij verwacht duidelijkheid van de president over het beleid van de regering ten aanzien van transparantie en verantwoording.

Hij bekritiseerde de regering dat ondanks het parlement herhaaldelijk om informatie vraagt over diverse zaken, die verantwoording uitblijft. Gajadien noemde onder andere de meer dan 1 miljoen certificaten van Iamgold die tijdens de vorige regering zijn uitgegeven en verzilverd. Het gaat volgens de fractieleider om miljoenen dollars, waarvan nog steeds niet duidelijk is waar de middelen zijn gegaan. "En de minister blijft steeds zeggen dat de zaak bij Clad is." Sommige zaken zouden we prioriteit moeten geven in ons beleid, zei Gajadien. "Het is die samenleving die moet weten wat er is gebeurd, waar die middelen naartoe zijn gegaan."

Gajadien: "We zijn in de de tweede helft van de voetbalwedstrijd en we moeten doelpunten scoren." De doelpunten moeten er zijn om de samenleving tegemoet te komen, om ervoor te zorgen dat er verantwoording wordt afgelegd. "Die doelpunten zijn transparant bestuur voeren en dat we ons houden aan de regels, normen en waarden van die samenleving die we hoog willen houden."

Hij wees erop dat wie dan ook, welke partij of combinatie er ook is, "we een lijn moeten hebben, een consistentie dat als er corruptie is we die gaan bestrijden, ongeacht wie dan ook." Daarmee gaf hij een voorschot op de zaken die zich voordoen bij de uitgifte van gronden. Terwijl de regering bezig is met uitvoering van de anti-corruptiewet, "merken wij dat functionarissen op de ministeries in staat zijn zichzelf te verrijken...En wij treden niet op."

Gajadien vertelde dat functionarissen die op de ministeries werken en belangrijke personen, stichtingen en nv's opzetten, zichzelf verrijken met gronden die eerder zijn ingetrokken en deze vervolgens weer verkopen. "En dit komt, omdat we niet in staat zijn -zoals het algemeen bestuur dat vereist - te allen tijde verantwoording af te leggen en transparant te zijn." Hij wees erop dat er gronden zijn ingetrokken, terwijl de wettelijke regels niet eens in acht zijn genomen. "En terwijl mensen op hun percelen bezig zijn beheersdaden uit te voeren, zijn die gronden inmiddels al uitgegeven...Onvoorstelbaar!"

De VHP-fractieleider vroeg het staatshoofd hoeveel presidentiële besluiten hij gaat uitgeven om zaken terug te draaien. "Hoeveel rechtszaken gaan we als staat nog proberen te verdedigen en hoeveel schadevergoedingen gaan we nog betalen?" Hij benadrukte dat een minister die daar toevallig zit met haar ambtenaren, gronden niet gewoon kan intrekken. "Dat is geen rechtszekerheid." Gajadien wil en eist van de regering dat er onderzoek komt naar alle intrekkingen. Hij eist rechtszekerheid en het in acht nemen van wettelijke regelingen. Hij eist transparantie.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May