Meteodienst kijkt kat uit boom na toezeggingen OW
29 Oct 2022, 06:50
foto
De radar van de Meteodienst te Zanderij, functioneert al twee jaar niet.


De tamtam die de bond bij de Meteodienst heeft gemaakt, heeft de leiding van het ministerie van Openbare Werken waar de Meteorologische Dienst onder valt, wakker geschud. Nog voor de Algemene Ledenvergadering van vrijdag, heeft de OW-directie de bond ontvangen om zaken uit te praten. De actie van de bond is voorlopig on hold geplaatst.

Bondsvoorzitter Glenn Swamipersad zegt dat de OW-leiding toezeggingen heeft gedaan om de problemen op te lossen. Er is beloofd om de achterstallige overuren en vergoedingen over november en december 2021 en over januari en februari 2022, volgend maand uit te betalen. De achterstanden van maart, april en mei 2022 zullen in december worden betaald, waarna het restant aan achterstallige gelden in januari 2023 zal worden overgemaakt op de rekeningen van de werknemers. In de komende drie maanden wil de OW-leiding de achterstanden van bijna een jaar hebben ingelopen.

Voor wat betreft de erbarmelijke accommodatie van de dienst te Zanderij, Zorg en Hoop en Nickerie, zijn er al renovaties gaande in Nickerie. Op korte termijn zullen ook Zanderij en Zorg en Hoop worden aangepakt. Ook voor de apparatuur zijn er toezeggingen gedaan. Als alles volgens planning verloopt, zal de dienst in het eerste kwartaal van 2023 zijn voorzien van nieuwe apparatuur. Er zijn daartoe al gesprekken met een organisatie in Nederland. Echter ontbreken de gelden voor de aanschaf, op de begroting voor dit jaar.

Swamipersad zegt dat de radar op Zanderij al twee jaren niet werkt. De meteorologen hebben aangegeven dat ze niet verantwoordelijk willen zijn voor calamiteiten. De leiding van OW is ook bezig de onderbezetting bij de dienst aan te pakken. Zo worden alvast vijf afgestudeerden van het Natin ingewerkt. Daarna zullen nog vijf volgen.

De bondsvoorzitter heeft de gelegenheid ook aangegrepen om te wijzen op de onderwaardering van het personeel. Een adjunct meteoroloog zit in categorie 7b (SRD 8.021) en een meteoroloog in 8c (SRD 9.481). Hij heeft voorgesteld de niveaus op te trekken naar 8b (SRD 8.988) en 9c (SRD 10.837). Swamipersad vindt dat de verantwoordelijkheden die de werknemers dragen en de werkzaamheden die ze uitvoeren, niet stroken met de waardering die ze nu krijgen.

Al met al waren de toezeggingen van de leiding van OW, genoeg reden voor het personeel om de aangekondigde actie aan te houden. Ze wachten op de toegezegde eerste overmaking in november, om verder hun strategie te bepalen. Eerder had het personeel aangegeven vrijdag in actie te gaan.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May