Gezondheidszorg zeer kritiek; meerdere diensten niet mogelijk
28 Oct 2022, 00:00
foto
Uit de restant Verdragsmiddelen uit Nederland van 8 miljoen euro, is meer dan de helft bestemd voor personele lasten.


De zorgsector ligt op de beademing. Er is acute hulp nodig. In het zeer moderne Eye Care Center van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn netvlies operaties niet meer mogelijk vanwege ontbreken van laser snoeren. De schulden bij leveranciers zijn opgelopen, waardoor een tekort is ontstaan aan materiaal. Algemeen directeur van AZP Claudia Redan om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat meerdere diensten in het ziekenhuis niet meer mogelijk zijn. De situatie is zeer kritiek. 

De reden tot het imploderen van de zorgsector zijn onder andere niet kostendekkende tarieven. Er moeten meer SRDs worden neergeteld voor aanschaf van materialen tegen een koers van SRD 30 voor de US-dollar of hoger. De officiële wisselkoers door de Centrale Bank van Suriname is op dit moment SRD 29,83 voor de US-dollar en SRD 28,22 voor de euro. Door de hoge koers en de achterhaalde ligdagtarieven, zijn veel diensten in gevaar gekomen. Diverse ziekenhuizen betrekken hun valuta bij cambio's voor SRD 31.5 of meer voor de US-dollar.

"Omdat wij niet als any other bedrijf of winkel zelfstandig tarieven kunnen aanpassen, komen wij steeds in problemen", merkt Redan op. Dit geldt voor de gehele zorgsector. Er moet volgens haar met de meeste spoed een overbruggingsplan komen, wil de zorg op het huidige niveau gehouden worden. Eerder deze maand is voor de vaste commissie Volksgezondheid van De Nationale Assemblee een presentatie gehouden over een Nationaal Plan Vernieuwing Gezondheidszorg 2025.

Bij de presentatie is aangegeven dat er bijna geen essentiële medisch verbruiksartikelen/geneesmiddelen zijn. Er zijn geel liquide middelen voor het Noodfonds van SRD 100 miljoen. Essentiële zorg is deels onmogelijk, het Bureau Geneesmiddelen Voorziening Suriname is in grote liquiditeitsproblemen en kan geen bestellingen plaatsen. De leveranciers willen contante betaling en willen geen krediet verstrekken. Indien AZP de dienstverlening wil continueren, zal het bijbetalingen moeten vragen. Er zijn geen liquide middelen om medische missies te financieren, wat leidt tot grote reputatieschade.

Opvallend is dat uit de restant Verdragsmiddelen voor de gezondheidszorg uit de 8 miljoen euro, het leeuwendeel van 4.2 miljoen euro gaat naar personeelslasten. Dit blijkt uit de presentatie van Marc Sprenger, programma directeur, aan de vaste Assembleecommissie Volksgezondheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May